A katasztrófavédelem jelentése a tegnapi esetekről

Nagy erővel csapott le a vihar tegnap délután Komárom-Esztergom megyére. A felhőszakadás és a heves zivatar következtében kidőlt fák, elzáródott utak, vízzel telítődött pincék egészen reggelig adtak munkát megyénk tűzoltóinak. A katasztrófavédelem egységei a viharos időjárással kapcsolatban 55 helyszínre vonultak.

Gyermelyi Tésztagyár előtti úton 10 méteres fa úttestre dőlt, a forgalmat akadályozta.

Esztergomban a Kolozsvári utcában egy fa villanyvezetékre, épületre dőlt, a Damjanich utcában a templomkert fenyőfája kidőlt, elzárta a bejáratot. Később a  Látóhegyi úton egy 8 méteres fa úttestre dőlt, teljes útzárat okozott. A bajnai, a nyergesújfalui és az esztergomi hivatásos tűzoltók távolították el a kidőlt fákat. A Hőtáv utcában a vihar tetőt bontott meg, az épületbe a víz befolyt. A Bajnai Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltói a megbontott tetőrészt lefóliázták, a további ázást ideiglenesen megszüntették. A Damjanich utcában egy élelmiszer áruház raktárában okozott veszélyt a befolyt csapadék. Az esztergomi hivatásos tűzoltók a vizet szivattyú segítségével eltávolították. A Kőrösi Csoma Sándor utcában a délutáni vihar következtében egy fenyőfa elektromos felsővezetékre dőlt. Az áramszolgáltató szakemberei az áramtalanítást elvégezték, ezután az esztergomi hivatásos tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével eltávolították.

Dorogon a Köztársaság úton két helyen is fát döntött ki a vihar. Az uszoda területén kidőlt fa leszakította a villanyvezetéket, mely az úttestre lógott. A Jókai utcában egy fűzfa villanyoszlopra dőlt, amit kitört. A Bányász köröndön egy 8 méteres fa garázsra dőlt. Az esztergomi és bajnai hivatásos tűzoltók a fákat eltávolították és a helyszínt átadták az áramszolgáltató szakembereinek. A Schiller utca egyik mélygarázsában felgyülemlett az esővíz. A Mária úti Dorogi Kórház épületében található lift aknájában mintegy 90 centiméter magasan állt a csapadék víz. Mindkét helyen az esztergomi hivatásos tűzoltók szivattyúval távolították el a felgyülemlett csapadékvizet.

Szomor és Bajna között egy fa dőlt az úttestre teljes út zárat képezve. A Bajnai katasztrófavédelmi Őrs tűzoltói motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt.

Epölön a nyergesi hivatásos tűzoltók távolították el a Petőfi téren úttestre dőlt fűzfát. A Sárisápi önkéntes tűzoltók vonultak a település Epöli utcájába, ahol áteresz tömődött el. Az egység kéziszerszámokkal avatkozott be, elősegítve a víz lefolyását.

Dorog településen 2200 fogyasztási helyen és a Dorogi Szt. Borbála Szakkórházban átmenetileg szünetelt az áramellátás a viharos időjárás miatt tegnap délután.

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Pap Attila