Kategóriák: HírekTát

Vajdahunyad várába utaztak a táti porcelánbabák

Idén június 3-16-ig a Vajdahunyad vár adott otthon a II. Budapesti Babakiállításnak, valamint a XXI. Országos Baba- és Mackókészítési Versenynek, ahol Tát is képviselte magát.

A Táti Porcelánbaba Klub új – „Mátyás király udvarában” című – életképével ismét jelen volt kiállítóként ezen a rangos rendezvényen. A klub életképeinek sorában ez már a nyolcadik, a történelmi viseleteket bemutató életképek sorában pedig az ötödik. A „Mátyás király udvarában” jelenet 14 porcelánbabából áll, melynek fő alakjait, Mátyás királyt és Beatrix királynét (és az udvari bolondot is) a klub művészeti vezetője Czibuláné Csicsman Erzsébet alkotta meg. A királyi udvarhoz tartozó hölgyeket, urakat pedig a klub tagjai, akik a több hónapos munka során arra törekedtek, hogy Mátyás király korához hűen mutassák be a reneszánsz viseleteket babáikon.

A versenyen a klub tagjai közül többen egyénileg is megmérettették magukat. Formából készült porcelánbaba kategóriában Szűcs Erzsébet aprólékos kézimunkával készült, empír viseletű hölgye I. Saár Jánosné Mátyás király solymásza II., Süveges Zoltánné reneszánsz viseletű hölgye III. helyezéstértek el.  Szűcs Erzsébet a „történelmi viselet” kategóriában is elhozta az I. díjat barokk esküvői viseletével, melyet a versenykiírás szerint Barbi-babákra készítette el.  Három első díj után „Aranykoszorús babakészítő mester” cím jár. Szűcs Erzsébet már háromszor érte el ezt a címet, így – mestere, Czibuláné Csicsman Erzsébet nyomdokai lépve – idén ő is kiérdemelte a „Gyémántkoszorús babakészítő mester”-i oklevelet.

Fotó, forrás: tatkultur.hu

Megosztás