Kategóriák: EsztergomHírek

Pindroch Csaba Esztergomban

Merő véletlen, hogy június 5-én Herendi Gábor rendezővel találkozhattunk a Comedium Corson a Könyvtári Beszélgetésekben, június 13-án pedig Pindroch Csaba színészt látták vendégül az esztergomi könyvtárban. Kettőjüket a Valami Amerika nagyjátékfilm kapcsolja össze. Jelenleg is együtt dolgoznak, forgatják a Valami Amerika harmadik részét.

Pindroch Csaba az Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban tett érettségi vizsgát 1990-ben. Az esztergomi barokk ferences rendház és templom 300 éves jubileumot ünnepel. Épp aznap, június 13-án kedden volt az ünnepi megemlékezések csúcspontja, ünnepi menetben vitték a konventkeresztet a szerzetesek keresztül a városon a ferences templomhoz, és ünnepi szentmisével jubiláltak.

A ferences diákévekre nagyon nagy büszkeséggel és szeretettel gondol vissza vendégünk, az iskola is viszonozza szeretetét; a gimnázium honlapjáról Pindroch Csaba fényképe mosolyog ránk. Az iskola falai között döntötte el, hogy színész szeretne lenni, évekig próbált bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, míg végül sikerrel járt, s ott szerezte színészi diplomáját 1997-ben. Az iskola után számtalan jelentős színházi alakítást nyújtva bizonyította tehetségét. A színházi szerepei közül a két leghíresebb a Frankie és Johnny amiben a főszerepet kapta, majd utána A vágy villamosa című darab.

2002-ben a Valami Amerika című vígjáték hozta meg neki az igazi hírnevet, amiben Várnai Tamás filmrendezőt alakította. A film folytatását 2008-ban mutatták be a mozik. A Kontroll-ban kapott még fontosabb szerepet 2003-ban. Bélus szinkronhangját adta a Nyócker! című animációs filmben. A Koltai Róbert rendezte Megy a gőzös című 2007-es vígjátékában láthatjuk, mint Sándort. 2009-ben a Szíven szúrt ország című filmben kapott szerepet, a film Marian Cozma kézilabdás haláláról szól. Szabó Győzővel láthatjuk legtöbbet szerepelni, összesen nyolc már elkészült filmben játszanak együtt.

Bánhidy Vajk kérdésére, hogy a színházat vagy a mozit kedveli-e jobban, azt felelte: a film olyan, mint a konzerv, a színház pedig olyan, mint a frissensült. Sokkal jobban szeret színházban szerepelni, mint filmekben.

2012-től a Thália Színházban játszik, 2014-től a Veres1 Színház társulatának is tagja és producerként is tevékeny. Most látható egyszemélyes darabja a SEGÍTSÉG! MEGNŐSÜLTEM!, amely igazi komédia, elsősorban férjeknek szánja, hogy tükröt mutasson nekik. Várakozásával ellentétben azt tapasztalta, hogy a férfiak elég komor képpel nézik a vígjátékot, míg a nők nagyokat mulatnak rajta.

Valaha papnak készült, ebből annyi maradt, hogy a színházat nem kutyakomédiának tartja, hanem próféciának, tanításnak. Don Quijote a szerepálma, de soha nem játszaná el. Amit képvisel, azt érzi a magáénak, csak ő inkább Sancho Panza a Don Quijote-ben. A színészetben az őszinteséget és a tisztességet tartja a legtöbbre. Nagyon őszinte, nyílt, bátor és erős egyéniséget ismerhettünk meg személyében.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea