Kategóriák: DorogHírek

A nagy sörösdobozgyűjtő

A dorogi Csuri István megszállottja az üdítőitalos és sörösdobozoknak, hiszen a hosszú évek alatt 5000 darabot is összegyűjtött belőlük.

Az egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmet Csuri István érdekes hobbijára, utána jártunk és valóban igaz az, hogy az üdítő- és energiaitalos, valamint a sörösdobozoktól szinte már el sem fér a házában.

A dorogimedence.hu megkereste Istvánt, hogy meséljen az érdekes gyűjteményéről.

István, mennyi idő alatt sikerült összegyűjteni a közel 5000 db sörösdobozt?

Végeztem egy kis számolgatást, az 5000 darab már a múlté. 2000 előtt, amikor még Esztergomban laktam akkor volt annyi, mostanára az újra számolás után kiderült, több mint 8000 darabbal rendelkezem. A nyolcvanas évektől gyűjtöm őket. Sokat én szereztem be, még akkor, amikor Németországban dolgoztam. A dobozok egy részét a családi nyaralások, vagy a barátaim szerezték be az utazásaik során. Mindemellett napi szinten vadászom az üzletekben és felvidéken az újabb példányokat, vagy amerre éppen járok, ezáltal a gyűjteményem napi szinten bővül.

A sörösdobozok között vannak egyformák is, vagy mindegyik különböző?

Az összes különböző. Némelyiken csak a szöveg más, de akkor sincs köztük egyforma. Nagyon sok még a „can museum” honlapján sincs fent.


Az ajtó és a bárpult felett is dobozok vannak

Hogyan tudsz együtt élni ennyi dobozzal, nem gondolkoztál azon, hogy máshol tárold őket?

Egyre nehezebben. Lassan a lakás kezd kicsi lenni. Próbálok, újabb helyeket találni ahová polcokat tudok felszerelni, de lassan ezek is elfogynak. Egy részük a papír 24-es rekeszekben van tárolva. Házat kellene venni.

Van olyan sörösdobozod ami emlékeket hordoz magával?

Mindegyikhez köt valamilyen emlék: van, amit a megszerzés körülménye, vagy éppen hogy kitől kaptam. Például Münchenben egy angol boltban vásároltam, amikor a tulajdonosnak feltűnt, hogy mindenből egy darabot veszek, – rákérdezett, hogy miért viszek mindegyikből csak egyet – elmeséltem neki, hogy milyen gyűjteményem van, ekkor hátra ment és hozott nekem három olyat is, ami ki sem volt rakva.


Kevés a hely, ezért már van amit rekeszben gyűjt

Nem utolsó sorban: meddig szeretnéd duzzasztani a gyűjteményedet? Nem gondolkoztál azon, hogy eladod, vagy leadod a dobozokat?

Ha abba hagynám, nem lennék igazi gyűjtő! Leadás ahogy a Borg mondaná: „Nem elfogadható!”. Eladással kapcsolatban egyszer felhívott valaki és szeretett volna vásárolni belőlük vagy az egészet, de elutasítottam pedig komoly ajánlata volt. Ezután megnéztem az árakat az e-bay-en és ledöbbentem, de továbbra sem eladó a gyűjtemény.

Köszönöm az információkat és további sikeres gyűjtést kívánok!

Én köszönöm a lehetőséget a bemutatkozásra!


Csuri István a gyűjteménye előtt

dorogimedence.hu

Megosztás