Kategóriák: DorogHírekSport

Dorogi is szerepel a buhurt válogatottban

Nem sokan ismerik még a BUHURT sportágat. A Magyar Középkori Haditorna válogatott tagjai között egy dorogi is szerepel, akik a múlt hétvégén küzdöttek meg a Barcelonában megrendezett világbajnokságon.

A dorogimedence.hu Estéli Boldizsárt kérdezte a buhurt sportággal kapcsolatban.

Mi is az a buhurt?

Aki hagyományőrzéssel foglalkozik, szinte biztosan részt vett már kisebb, nagyobb „csatákban”. A két fél feláll egymással szemben, majd megadott szabályok szerint megpróbálják legyőzni az ellenséges csapatot, vagy ellenfelet.

A buhurt tulajdonképpen a hagyományőrzés egy magasabb, keményebb ága. A buhurtban két fajta osztályt különböztetünk meg: az egyik az egyéni, ahol tisztán „pontra” vívunk, ahol egy adot időn belül a lehető legtöbb tiszta találatot kell az ellenfélnek bevinni. A másik pedig az izgalmasabb, a csapatverseny, ahol tényleg harcolnak a versenyzők. A küzdelem feladásig, vagy a földre vitelig tart. A versenyzőket nem a kontroll, hanem a felszerelés védi meg a sérülésektől.

A buhurtban előírás, hogy középkori harci eszközöket és ruházatot használjanak a versenyzők. Megadott súlyú, méretű, formájú pajzsot, kardot és fegyvereket lehet csak használni, amit a megmérettetések során ellenőríznek, illetve a korhűségüket igazolni is kell.

Mióta űződ ezt a sportágat?

Tavaly nyáron kezdtem el foglalkozni a buhurt sportággal, azóta folyamatosan fejlesztem a tudásomat és gyakorlatomat, amit most már a válogatott keretein belül is végzek.

Milyen eredményt értetek el a világbajnokságon?

Barcelonában, a válogatott keretein belül jómagammal együtt 10 harcos és 5 segítő vett részt. Sok ország csapatai mérettetek meg, ahol a lengyelekkel közösön a csapatunk Fair Play díjat is kaptunk. El kell mondanom, hogy nagyon erős csapatok küzdöttek meg a harctéren és nem volt egyszerű egyik ellenfélnek sem a feladata.

Hányan vagytok jelenleg az országban, akik ezt a sportot űzik?

Jelenleg az országban kb. 30 hagyományőrző az, aki foglalkozik a buhurttal. Elég drága sport, hiszen az összes korhű páncélt és fegyvereket magunknak kell beszerezni és megvásárolni, ezért is kevés egyelőre a létszámunk.

Mikor lesz ismét, nagyobb megmérettetése az általad is képviselt magyar válogatottnak?

A hónap végén Ukrajnában lesz egy verseny, ahova jómagam nem megyek, de több küzdőtársam igen, akiknek előre is sok szerencsét kívánok!

Köszönjük a válaszokat és reméljük ez a középkori harcművészet egyre népszerűbb lesz a hazánkban!

Én is köszönöm a lehetőséget a sportág népszerűsítésére.

dorogimedence.hu