Sok munkájuk volt a tűzoltóknak a télies idő miatt

Tegnap reggel óta folyamatosan dolgoztak a tűzoltók a télies időjárás miatt térségünkben. Rengeteg esethez kellett kivonulniuk szerdán, volt ahol teljes útszakaszokat zártak le.

Dorogon három helyre is riasztották az esztergomi és a nyergesújfalui hivatásos tűzoltókat. Először a Schmidt Sándor lakótelepre vonultak, ott a hó súlyától leszakadt fűzfa ágait távolították el a parkoló személyautókról. a Köztársaság úton pedig egy baleset miatt kellett beavatkozniuk. A Pataksor-Alsó utcában több, az útra leszakadt faágat távolítottak el, az áramszolgáltató szakemberei pedig a villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el.

Piliscsaba és Tinnye között egy fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat, a növényt a piliscsabai önkéntes tűzoltók láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el.

Kesztölcön, az Esztergomi úton a buszfordulónál, a Lencsehegyi út felé több helyen is kidőltek a fák és hó súlya miatt leszakadtak az ágaik, de hasonló esetek történtek a Klastrompuszta felé vezető úton. A tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrészekkel avatkoztak be. Kesztölcön, a Gertrúd utcában egy villanyoszlopot döntött ki egy fa, amelyet a kesztölci önkéntes tűzoltók távolítottak el, miután az áramszolgáltató szakemberei áramtalanították a vezetékszakaszt. A vezeték nem sérült, így a beavatkozást követően újra áram alá helyezték.

Több helyszínen is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak Esztergomban: az Irinyi János utcában két parkoló autóra szakadt egy faág, mindkét autóban kárt esett. A Tópart utcában három fa dőlt az úttestre, akadályozva a forgalmat, a Látóhegyi úton és a Jókai Mór utcában pedig kidőlt fák akadályozták a közlekedést. Esztergomban, a Fáy András lakótelepen az egyik lépcsőház közötti bekötő úton egy fa ága hasadt le, majd rádőlt egy másik fára. Az esztergomi hivatásos tűzoltók a faágat dugólétra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították, a veszélyes helyzetet megszüntették.

A havas eső miatt csúszóssá vált az 1111-es út, továbbá a hó súlya alatt fák dőltek ki az úttestre, ezért a hatóságok lezárták az Esztergom felől Dobogókő irányába vezető utat szerda délelőtt. A forgalmat a 33-as kilométerszelvénynél, a Látóhegyi útnál a 117-es számú útra, Pilisvörösvár felé terelték. Az esztergomi és a nyergesújfalui hivatásos egységek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett erőgép és az erdészet szakemberei segítségével megtisztították az utat. Az érintett útszakaszon a rendkívüli időjárás miatt a katasztrófavédelem és az erdészet munkatársai segítségével ötvenkét lakost juttattak el Pilisszentlélek településre egy menetrend szerinti buszjáraton, ezt követően az utat újra lezárták a közúti forgalom elől. A településről kirekedt emberek számára Esztergom polgármestere melegedőhelyet nyitott a városban, a Szent István téri Kőrössy kollégiumban. A pilisszentléleki óvodában csütörtökön szünetelt a nevelés.

Fotó, forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu