Dorogi Barangolások: Bányásztemplom

A Dorogi Barangolások című cikksorozatunk következő részében a Szent Borbála-plébániatemplomot, vagy hagyományos nevén: a bányásztemplomot mutatjuk be.

A dorogi Szent Borbála-plébániatemplom egy 1931-ben felszentelt katolikus templom. Jelenleg a dorogi bányászhagyományok őrzésének kiemelkedő helyszíne. Jellege: műemlék. A templom titulusa: Szent Borbála „a bányászok védőszentje”.

A dorogi „Bányalelkészség” a Szent József plébániából vált ki. Eleinte nem volt önálló lelkészség, csak később szervezték azzá. A templom építését 1924-ben kezdték, Gáthy Zoltán tervei alapján. Először csak a torony készült el, sokáig egymagában állt, 1931. augusztus 23-án Serédi Jusztinián hercegprímás szentelte fel az akkorra elkészült templomot. A szentelésre Buchner Antal karnagy egy bányászmisét szerzett. A templomban anyakönyvezés 1938-tól van, ekkor lett önálló bányalelkészség.

A torony építése (1924-25)

A második világháború alatt súlyos sérüléseket szenvedett. A sérült templomot helyreállították, torony sisakját pedig költségkímélés miatt alakították át kisebbre. Oltárképe helyére pedig Kákonyi Asztrik ferences festőművész freskója került.


Az elkészült templom (1936)

Építése óta több, nagyobb felújítást is alkalmaztak: 1981-ben, 2000-ben (új toronysisakot kapott a templom), 2004-ben (átszínezték a homlokzatát, a belső oltárkép színvilágára), legutóbb pedig 2008-ban renoválták, ekkora készült el a templom teljes felújítása. Akkor Szent Borbála napján, december 4-i szentmisén Erdő Péter bíboros áldotta meg a felújított templomot. A bíborost Kis-Maly László plébános és Tittmann János polgármester köszöntötte. A zsúfolásig megtelt templomban Buchner Antal karnagy bányászmiséje hangzott el; az ünnepségen közreműködött a dorogi Bányász Fúvósegyüttes.

1996-tól a templomot plébánia rangra emelték. 1997-től 2005-ig Szerencsés Zsolt a Szent Borbála templom plébánosa, 2005-től pedig Kis-Maly László.

A templomnak Facebook oldala is van, amit itt tekinthetünk meg.


A felújított templom

Forrás: esztergomi-ersekseg.hu, uj.katolikus.hu, dorog.hu, wikipedia.org, Solymár Judit – Kovács Lajos: Dorogi lexikon

Fotók: Dorog Anno Facebook oldal