Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Továbbra is TILOS tüzet gyújtani!

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy továbbra is tilos tüzet gyújtani. Sajnos továbbra is sok az avartűz.

A földművelésügyi miniszter 2017. március 3-án átmeneti időre, az országban általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkre, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak idén eddig kétszázhúsz alkalommal kellett szabadtéri tűzeseteknél beavatkozniuk! Az ilyen esetek többsége emberi gondatlanságra, mulasztásra vezethető vissza. A csapadékmentes időjárás, az erős felmelegedés elősegíti az avartüzek kialakulását, ilyenkor könnyen lángra lobban a kiszáradt fű, ami pedig szeles időben nagyon gyorsan terjed a száraz területeken. Okozhatja ezt egy autóból kihajított cigarettacsikk vagy egy nem megfelelően eloltott tüzelés, melyből komoly természeti károk is keletkezhetnek.

A tilalom idején nem szabad tüzet gyújtani az elrendelt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a köz-,illetve vasutak menti fásításokon, beleértve a száraz fűvel, náddal, vagy bozóttal borított területeken sem. A szabályok megszegése esetén a hatóságok tűzvédelmi bírságot szabhatnak ki!

A tűzgyújtási tilalomról és az égestés szabályairól a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján tájékozódhatnak!

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság