Kategóriák: EsztergomHírek

Petrás Mária kiállítása

2017. április 4-én, kedden, 17 órai kezdettel nyílik Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, az MMA rendes tagja biblikus témájú kiállítása az esztergomi Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A kiállításmegnyitón közreműködik az iskola fiú kórusa Pálmai Árpád karnagy, egyházzenész vezetésével, akik egy népdal erejéig együtt énekelnek a művésznővel. A kiállítást Döbrentei Kornél író, költő nyitja meg, egyik legemblematikusabb verse, az Út menti Krisztusok, szavalat formájában hangzik majd el a megnyitó során.

Biblikus témájú kiállítás nyílik Petrás Mária keramikusművész alkotásaiból az esztergomi ferences gimnáziumban működő Kákonyi Galériában. A három teremet felölelő tárlat hitünk foglalatát adja: kezdve az angyali üdvözlettől, a Szent Család témáján át, a kereszthalál, ill. a feltámadás eseményéig. A csángó hagyományoknak megfelelően kiemelten hangsúlyos szerepet kap a Szűz Anya ábrázolása is, elsősorban a Babba Mária-variációkban.

A kiállítást a művésznő férje, Döbrentei Kornél nyitja meg, akinek egyik leghíresebb verse, az Út menti Krisztusok is hallható lesz.

A kiállítás témája kiváló lehetőséget ad a közelgő nagyhét titkainak átelmélkedésére, a megnyitó pedig nagyon jó alkalom a húsvét előtti áhítat megteremtésére. Pálmai Árpád énekkara mellett maga a népdalénekes művésznő is közös, ill. szólóénekkel örvendezteti meg a hallgatóságot, akik, ha az idő engedi, a kolostor kvadrumának idilli környezetében vehetnek részt a megnyitón, rossz idő esetén a rendház barokk ebédlőjében, Szent Ferenc devócióját felvonultató táblaképek hátterében.

Petrás Mária kiállítása május 5-ig tekinthető meg a hét minden napján 8-tól 21 óráig. A galéria címe: Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria, 2500 Esztergom, Bottyán János u. 10.

Forrás: Keppel Dániel (helloesztergom.hu)
Fotó: helloesztergom.hu

Megosztás