Csipkerózsika álmából ébred a Búvárbázis

5 év szünet után májustól újra fogadja a búvárokat a dorogi Öböl Music Beach területén működő – AQUAPLUSZ Környezetvédő és Vízisport Egyesület által üzemeltetett – Öbölbeach Búvár Centrum, UEF Training Dive Center.

Már nagyütemben folynak a nyitáshoz szükséges előkészületek – a víz alatti létesítmények javítása, karbantartása, a parti létesítmények helyének kijelölése és előkészítése. Hamarosan helyükre kerülnek a bázisépületként funkcionáló konténerek. Számos további fejlesztést is terveznek az üzemeltetők.

A nyitás tervezett időpontja 2017. április 30-a, amikor is egy ingyenes idénynyitó rendezvény keretében fogják a szervezők vendégül látni a búváriskolákat, búvárokat és érdeklődőket. Ezt követően a bázis minden hétvégén nyitva tart, illetve előzetes bejelentkezés, egyeztetés esetén hét közben is fogja tudni fogadni a merülni vágyókat.

Kulturált, rendezett tiszta környezet várja a sportág iránt érdeklődőket. A tó nagyon jó vízminőségű, egyike Magyarország legtisztább állóvizeinek. Szinte minden édesvízi halfaj megtalálható benne, ami hatalmas élmény azok számára, akik a víz alatt találkoznak ezekkel, márpedig biztosra lehet menni, mert jelentős a halbőség. A búvároktatás segítése érdekében 4 darab 12, és 1 darab 18 négyzetméteres „oktató-trepni” található a víz alatt 3-7 méteres vízmélységben. Ezen kívül számos víz alatti mesterséges létesítmény teszi érdekessé a búvárkodást. Ezekhez a pontokhoz való odajutást vezetőkötelek biztosítják. A kiépített kötélpálya teljes hossza meghaladja, a 400 métert.

A bázisra látogató búvárok a Magyarországon érvényes törvények és jogszabályok betartása mellett merülhetnek. A búvárkodás alapfeltétele a kártyával igazolt búvárvégzettség (búváriskolák, oktatók természetesen merülhetnek a tanulóaikkal).

Ha valaki ki szeretné próbálni a búvárkodást, de nincs meg hozzá a szükséges végzettsége, azok számára is van jó hírünk: itt, szervezett keretek között, búvároktató felügyeletével, lehetőséget biztosít a bázis, hogy úgynevezett próbamerülés (bemutató merülés, intro merülés) keretében lelátogassunk a titokzatos mélységbe, és ha ez elvarázsolt bennünket utána akár egy alapfokú búvártanfolyamot is elvégezhetünk.

Könnyebbség az idelátogató búvárok, búváriskolák számára, hogy a bázis, térítés ellenében tud biztosítani töltött palackokat, ólmot és akár komplett felszerelést is. Csak egyeztetni kell előzetesen és a megadott időre a felszerelés ott fog várni a vízparton.

A Music Beach teljes infrastruktúrája térítésmentesen használható a búvárok és kísérők számára, és természetesen gépjárművel be lehet hajtani a bázis területére. Sátorozásra is van lehetőség.

A búvárcentrum videója>>

Nyitva tartás: hétvégén, és ünnepnapokon 9.00-18.00-ig (hétköznap előzetes bejelentkezés alapján).

Bázishasználati díj: 2000 Ft/búvár, 400 Ft/kísérő (10 éves kor felett, főszezonban június 1-től augusztus 31-ig, főszezonon kívül díjmentes a kísérőjegy).

Próbamerülési díj: 10.000 Ft/alkalom

Búvárcentrum elérhetőségei:
+36309446601
buvarcentrum@gmail.com
facebook.com/oboldivercenter

Fotók: Öbölbeach Búvár Centrum / Szabó Tamás