Dorogi Barangolások: Schmidt-villa

A Schmidt-villa Dorog és Esztergom-Kertváros határán, a Kenyérmezei-patak partján található épület. Nevét Schmidt Sándorról kapta, akit 1911-ben neveztek ki a dorogi bányák igazgatójának.

A bányamérnökből fiatalon vezetővé vált műszaki doktornak köszönhető a település városodása és mai arculatának kialakulása. Schmidt ugyanis folyamatos megbízásokkal látta el Gáthy Zoltán építészt, aki összesen 17 épületet, köztük a városházát, iskolákat, óvodákat és lakótelepet is tervezett. Egyik legszebb és legismertebb műve az 1925-ben készült Schmidt-villa.

Az épület 16 szobás volt, portásház, istálló, garázs, kertészlakás, díszpark valamint egy mesterséges tó tartozott hozzá. Kezdetben Schmidt használta nyári lakként.

A kastély a társasági élet középpontjában állt: az egyik leghíresebb esemény nem más volt, mint amikor Schmidt Sándor három lánya ugyanazon a napon ment férjhez 1925-ben. A párokat Csernoch János hercegprímás adta össze az esztergomi bazilikában.

1944-ben a második világháborúban német katonák szálltak meg az épületben, a villa kivételével minden egyéb építmény elpusztult. A kisajátítás után pedig munkásszállót alakítottak ki benne, a kertben pedig faépületeket húztak fel szállásnak. Az épület egyébként egy ideig vájárképző és általános iskola is volt.

A Schmidt-villát 1988-ban a Dorogi Vízmű Üzem vette meg és újította fel. A vízmű központjaként működött évekig az épület, jelenleg a Dorog és Térsége Szociális Alapellátó található benne.

Fotók, forrás: Dorogi lexikon A–Zs., wikipedia.org, szeretgom.hu, kastelyok.com

Megosztás