Kategóriák: HírekKesztölc

A Duna TV Kesztölcön járt

Júniusban két napon keresztül Kesztölcön forgat majd a Duna TV Ízőrzők című műsorának stábja. A félórás műsorban bemutatják, hogy hogyan készülnek a kesztölci ételek, és a falu nevezetességeit is megismertetik a nézőkkel – írja a kesztolc.hu

Az Ízőrzők 30 perc hosszúságú, a Duna Televízióban adásba kerülő műsor. A sorozat két fő célt tűzött ki maga elé. Elsősorban házias, tájjellegű ételek bemutatása helybéli, főzni szerető civilek segítségével. Ezek mellett fontos része műsorunknak az adott település hagyományainak, értékeinek megismertetése a nézőkkel. A stáb mindössze két személyes. Korábban forgattak már Csolnokon, igényes, szép műsor állt össze.

Kesztölcön Radovics Istvánné alpolgármester asszony segíti a stáb munkáját. Az alábbi ételeket ajánlotta bemutatásra:

  • Füstölt húsleves, zsemlegombóccal a hús mellé ecetes hagymás krumplisaláta
  • Krumplis baba tepsiben egybesütve, sült szalonnával vagy töpörtyűvel gazdagítva
  • Lagzis paprikás csirke, sztrapacskás körettel
  • Élesztős vastag palacsinta cukrozott mákos tejes öntettel
  • Karácsonyi ostya (mézzel, dióval almával)
  • Napjaink süteménye
  • Levendulás pogácsa, levendulás rozé fröccsel

A falu bemutatásához Nyírő András készített javaslatokat:

Kesztölc meghatározó építeszeti alkotása, a pilisi tájjal harmonikus egységben elhelyezett templom. A templomot 1800-ban építették az akkor érkező szlovák telepesek. A templom melletti kálvária színes domborműveit a kesztökci iparosok készítették az 1800-as évek végén. A templomot és a temetőt a környező dombokról is különleges látószögekből filmezhetik. A templom közelében két érdekes kis szobrocskát is láthatunk, a kesztölci népnyelv Mélyúti Máriáknak hívja, néhány évtizede az egyikhez csodatevő legendák kapcsolódtak, és népes zarándoklatok járultak elé.

Kesztölchöz tartozik Klastrompuszta. A legendás Pálos Rendet itt alapították az 1200-as évek elején. Ma már csak a kolostor romjai látszanak, romantikus környezetben, az erdő szélén, a pilis sziklás hegyoldala alatt. A Pálos Rend ma is aktív Kesztölcön, a Kesztölci Borklubbal közösen különleges gyógynövénykertet tartanak fent. Klastrompuszta határában két barlanghoz is eljuthatunk, a Legény- és a Leány barlang népszerű kirándulóhely.

A római korban a mai Kesztölc határában, a 10-es út nyomvonalán épült az Aquincumot Brigetioval összekötő légiós útvonal. Ennek az útnak két mérföldköve is megtalálható a faluban, Szent Vendel és Szent Kelemen szobrának talapzataként szimbolizálja azt, hogy keresztény kultúránkat római alapokra építettük.

Helytörténeti múzeum és tájház. A tájházban az elmúlt két évszázad tárgyi emlékeit gyűjtöttük össze. Népviseleteket, a hétköznapok régi kellékeit, festményeket, naív faragványokat láthatunk itt. A helytörténeti gyűjteményben az első világháborús hőseink felszereléseit, fegyvereit, és a második világháború utáni korszak plakátjait, használati tárgyait is megnézhetjük.

Ötödik látványosságnak magát a tájat, a falut körbeölelő hegyeket ajánljuk. Kesztölcön a környék, a hegyek és dombok ejtik rabul a látogatót. A Pilis lábánál a szőlőkből, vagy a meghökkentően meredek Postás útról gyönyörű kilátásban van részünk. Felsétálhatunk a Kétágú-hegyre, megnézhetjük közelebbről a barlangokat és a sziklákat.

Forrás: kesztolc.hu
Fotó: Rántott velő újraértelmezve a gyegyói részből

Megosztás