Kategóriák: EsztergomHírek

Filmklub Esztergomban

Egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklub indul az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban.

A vetítéssorozat hiánypótló szerepet fog betölteni Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.

A „Második nem”-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttek össze a szervezők az úgynevezett „art” filmek kategóriájában. Olyan műveket, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.

A „Második nem” elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait.

„Mi a 2000-es évektől vesszük fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartjuk a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt. A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus, művelődésszervező és író is van” – fejtették ki a szervezők.

Az első alkalom március 17-én lesz 18 órakor, amikor a Vadon című filmet tekinthetik meg az érdeklődők Reese Witherspoon főszereplésével. A vetítés előtt Mújdricza Ferenc (Szociológus, PhD kutató) tart rövid bevezető előadást gender studies témában. A belépés ingyenes, a további alkalmakon való részvétel 400 Ft /fő. A filmklubot az NKA támogatja.

Forrás: InfoEsztergom

Megosztás