Kategóriák: DorogHírek

Mammográfiai szűrővizsgálat Dorogon

Azok a dorogi 45-65 év közötti hölgyek, akik az elmúlt két esztendőben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, 2017 márciusában névre szóló meghívót kapnak.

A vizsgálat a dorogi kórház udvarának parkolójában álló szűrőbuszon történik 2017. március 21-től április 11-ig, a behívólevélben megadott időpontban.

A rendszeres mammográfiai szűréssel az emlőrákok 80 %-a idejében felismerhető.  40 éves kortól javasolt minden nőnek a mammográfiás vizsgálaton való részvétel.

Mi az emlőrák?

Az emlő a bőrhám származéka, zsírból, kötőszövetből és mirigyszövetből áll. Daganatai lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak egyaránt.

Az emlőrák eredményes kezelése nagymértékben függ attól, hogy milyen korán kerül felfedezésre a daganat. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres önvizsgálat jelentőségét, és a szűrővizsgálatok (mammográfia) fontosságát. A korai stádiumban felismert daganat ugyanis jó eséllyel gyógyítható, elhanyagolt esetben viszont nagyon kicsi a gyógyulás valószínűsége.

Mik a tünetei?

Fájdalom az emlőben, idegentest-érzés az emlőben, tapintható szövettöbblet az emlőben, csomó az emlőben, behúzódás az emlő bőrén, emlőbimbó befelé fordulása, váladék ürülése az emlőből, egyenetlen bőrfelszín az emlőn, duzzadt vénák az emlőn.

Miért fontos a mammográfiai szűrővizsgálat?

Az emlő rosszindulatú daganatainak gyakorisága évről évre nő, Magyarországon ma már a leggyakoribb női rák, évente 7500 új beteget fedeznek fel, és 2300 nő halálát okozza. Minden tizenkettedik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlőrákja alakuljon ki. Az esetek jelentős hányadában 50 éves kor felett fordul elő, de harminc éves kor után is megjelenhet. Férfiaknál is előfordulhat: náluk jóval ritkább, de gyorsabb lefolyású, rosszabb indulatú daganat.

Törődjünk egészségünkkel és vegyünk részt a szűrővizsgálaton!

Megosztás