Kategóriák: DorogHírek

Fiatal grafikusművész kiállítása

A fiatal művészek között üdvözölhetjük Zágonyi Petrát, akinek az első kiállítását mutatják be Dorogon. Petra grafikusművész, aki szeret eljátszadozni a négyzet, háromszög, kör alapformákkal. Szerinte minden visszavezethető ezekre az alapformákra, azaz minden ezekből épül fel.

Petrát kérdeztük a modern, Dorogon újszerű kiállításról.

Milyen stílust képvisel a művészeted, mit is jelent a kiállítás címe, a „Reductio”?

Az alapot fotókra szerkesztett síkidomok jelentik. Minden, ami a környezetünket alkotja lebontható, azaz redukálható síkidomokra. Erre utal a cím is. Tárgyak, épületek, hétköznapi eszközök, de még maga az ember is (gondoljunk csak Leonardo Vitruvius-tanulmányára).
A kubizmus a teret megbontva, geometriai alakzatokra épít (cube=kocka). Elvonás, apasztás, leszállítás, csökkenés, visszavivés, összevonás, visszavezetés, visszahelyezés, azaz REDUCTIO. A sík és tér kapcsolata, egyfajta modern kubizmus.

Mióta foglalkozol művészettel, egyéb területen is folytatsz alkotó tevékenységet?

2010-ben nyertem felvételt a Nyugat-magyarországi Egyetem művészeti tanszékének képi ábrázolás szakára. A felvételi előtt kezdtem el járni Kolonics Péter tanár úr dorogi rajzszakkörére, ami sokat segített, hogy komolyabban foglalkozzak azzal, amit már gyerekkorom óta szeretek csinálni. 2013-ban grafikusként diplomáztam. Azóta dolgozom dekoratőrként, azaz plakátokat, meghívókat, kiadványokat, nyomdai és arculati dizájnt, színpadi és háttér díszletet tervezek, valamint kiállításokat rendezek be. Ez is egyfajta alkotás.

Hol és mikor tekinthetik meg az érdeklődők a kiállításodat?

A kiállítást március 7-én, kedden 15.30-kor nyitja meg dr. Tittmann János a dorogi Eötvös Galériában (Eötvös József Általános Iskola). Az alkotásaimat az érdeklődők április 11-ig tekinthetik meg.

Tervezel további kiállításokat a közeljövőben? Amennyiben igen, ugyanebben a stílusban?

Bár konkrét helyszín és időpont még nincs, de készül egy „Reklámkampány”-sorozatom, ami merészebb témát boncolgat, és kicsit kapcsolódik a munkámhoz is. Szintén fotókra szerkesztve, de ebben már a hangsúlyt a reklám, a logó, a társadalom „etetése” kapja. Kritizálva, azt, amiben élünk (amiben dolgozom). Cél felnyitni az emberek szemét. Mert a reklám mindenhol ott van.

Köszönjük a válaszokat és sok sikert kívánunk a kiállítás megnyitójához!

Én köszönöm! 🙂

Megosztás