Dorogi barangolások: Kálvária

Egy új cikksorozattal kedveskedünk az olvasóinknak, amiben Dorog egy-egy nevezetességét bemutatjuk, történetét leírjuk. Bizonyára az egyes helyek, építmények történetéről több olvasónknak van fogalma, de a cikkek rejthetnek magukban olyan információt is, amit még nem tudtunk, ezért reméljük, hogy minden helyi lakosnak érdekesek lesznek ezek a cikkek.

1. rész: Kálvária

A 20. század előtti időkről adatok nem maradtak fenn, de mai helyén már létezett egy 3 fakeresztes változata a kálváriának (képeslap őrizte meg alakját) a 20. század elején.

1928-ban alakítottak ki községi összefogással teraszokat a Kálvária-dombon és állítottak domborműves kerámiaképekkel stációkat. 1929-ben készült a Kálvária-kápolna.


Fotón: kálvária a kápolnával

Sajnálatos módon 1981-ben a kápolnát felrobbantották, helyére bányász emlékmű – aknatorony – került.


Fotón: szállítják az aknatornyot a mai helyére (1981)

A háborús pusztulás és elhanyagoltság után 1996-ban a város önkormányzata lakossági összefogással helyreállíttatta az épületegyüttest és a szoboralakokat. A kálvária stációk képsorozatainak felújítását Árvai Ferenc szobrászművész, és Végh Éva festőművész ajánlotta fel.

„1996-ban a Megbékélés Napja ünnepi eseményeit a felújított kálvária átadásával nyitották meg. Régi adósságát törlesztette ezzel a város, hiszen a második világháborút követő időszak társadalmi, politikai körülményei nem tették lehetővé a pusztulófélben lévő kálvária rendbehozatalát. Ezen alkalommal választották Dorog díszpolgárává Dr. Habsburg Ottót. A történelmi hagyományok ápolásán túl Dr. Habsburg Ottónak a Páneurópai Unió elnökének, az Európa Parlament tagjának díszpolgárrá avatásával megerősítésre került Dorog polgárainak az európai értékrend iránti elkötelezettsége, az az érzés, hogy a megbékélés jegyében való jóra törekvés összekapcsolja Dorogot Európával, egy olyan személyiség közvetítésévek, aki képes volt az európai egységet életútja hitelével megszemélyesíteni.”


Fotón: balra a Habsburg család.

A Közhírré Tétetik 2016. októberi számában megjelent egy tájékoztató, miszerint: „A kálvária dombon Dorog jelképeként díszelgő acélszerkezetű bányatornyot a tervek szerint kilátóvá alakítják, amelynek engedélyezése folyamatban van. Már a kiviteli tervek is elkészültek.” Reméljük, a tervek minél hamarabb megvalósulnak és akkor még magasabb pontról csodálhatjuk a festői kilátást a városra, az esztergomi bazilikára, a Pilis és a Budai-hegység vonulataira.

Fotók a kálváriáról>>

Forrás: dorog.hu, wikipedia.org, Közhírré Tétetik Dorogon
Fotók: Dorog Anno Facebook oldal

Megosztás