Madárinfluenzás hattyúk pusztulnak a térségben

Több madárinfluenza miatt elpusztult hattyút is találtak a szakemberek az elmúlt pár napban Esztergom környékén. Egy beteg, haldokló hattyúról videót is közzétettek, hogy mindenki felismerhesse a fertőzött madarakat – írja az InfoEsztergom.

Sorozatban kapja a bejelentéseket a halott, vagy haldokló hattyúkról a Fióka és Madármentés szakemberei. Múlt vasárnap Esztergomból értesítették a madármentőket, amit egyből több másik bejelentés követett. Ezek egyike szerint egy beteg, fuldokló hattyút találtak helyiek a Palkovics padnál.

Mint a madármentők közösségi oldalukon kifejtették: a bejelentőtől kapott részletesebb leírásból kiderült, hogy a madárinfluenza elérte a várost is. Alig három nappal korábban ráadásul hasonló eset fordult elő Párkányban is.

Esztergomban is rövid idő alatt elpusztult a madár, tetemét pedig egy helyi önkéntes gyűjtötte be, majd a NÉBIH központi laborjában adták le. A vizsgálati eredményre még várnak a szakemberek.

Egy videót is megosztottak a madármentők egy haldokló hattyúról, hogy mindenki felismerhesse, ha ilyen esetet lát. Mint kifejtették: idegrendszeri tünetektől pörög így a madár, jellegzetesen tekergeti, forgatja a nyakát és ejti le a fejét. Az ilyen madár már menthetetlen, de a muszáj mielőbb begyűjteni, mert a fertőzött teteméből táplálkozó egyéb madarak továbbviszik a vírust, a betegséget.

Fotó, forrás: infoesztergom.hu

Megosztás