Kategóriák: Hírek

Forrnak az indulatok Pilisszántón

Az ELMŰ ugyanis transzformátorállomást építene a település határában, amit a falu egyik fele támogat, a másik viszont nem.

A Pilis kapujában, az ELMŰ egy 10 ezer négyzetméteren elhelyezkedő transzformátorállomást akar építeni. 2015 nyarán merült fel először a település “fejlesztése”. A településrendezési tervekből derült ki, hogy az Önkormányzat a 601 ingatlannal, ebből körülbelül 150 állandóan lakott háztartással rendelkező telep mellé egy 10 ezer nm-es transzformátorállomást, iparterületet tervez.

A cég 65 millió forintot adna a településnek az építési területért, ami – sokak szerint – nagy lehetőség a falunak. Az ellenzők viszont azt mondják: a beruházás súlyos természeti károkat okozna a Pilisben.

A Pilis kapuja

Pilisszántó határában lévő botanikai és geológiai ritkaságok miatt a falut körülölelő terület a Pilisi tájvédelmi körzet, ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi. Az érintett terület legnagyobb része országos jelentőségű tájképvédelmi övezet, a fennmaradó rész többnyire térségi tájképvédelmi övezet, illetve lakott/üdülő terület. A térség világörökség-várományos terület. A Pilis önmagában kiemelkedő értékű természeti terület, UNESCO bioszféra rezervátum. A Pilisben számos védett madárfaj található, turizmus szempontjából sem elhanyagolható. A Pilis más néven a főváros tüdeje.

Megosztás