Kategóriák: HírekKesztölc

Kik települtek át Kesztölcről Szlovákiába 1946-48-ban?

Próbálják összegyűjteni név szerint azokat a családokat, akik annak idején Kesztölcről áttelepültek Szlovákiába! Itt a lista azokról, akikről tudunk.

70 éve történt, hogy lezajlott a csehszlovák-magyar lakosságcsere. Ez sok magyarországi települést érintett, ahol szlovákok éltek. Erre emlékeznek most Magyarországon az érintettek, különböző fórumokon, előadásokon.Próbálják összegyűjteni név szerint azokat a családokat, akik annak idején áttelepültek.

Kapcsolatot teremteni, vagy felfrissíteni azt, velük vagy a leszármazottjaikkal. Arra vállalkoztam, hogy a levéltári adatok és a lakosság segítségével tisztázom ezt a listát. Feldolgoztam a levértárban megtalálható listákat és anyakönyvileg próbáltam beazonosítani az áttelepülőket. Ez teljes egészében nem sikerült.

Az esztergomi levéltárban megtalálható az áttelepülésre összeírtak neve és egy részleges lista az áttelepültekről. Ezt kellett összevetni, mert volt olyan aki mindkét listán rajta volt, de volt olyan aki csak az egyiken vagy a másikon volt rajta. Ezért próbáltam anyakönyvileg egyeztetni a neveket, ha lehetett. És volt olyan is aki nem is volt rajta a listán (Ortutay A.gyűjteménye), ez 12-13 fő.

Ebben kérném a kesztölciek segítségét! Nézzék át az általam elkészített listát és ha tudnak,akkor segítsenek pótolni a hiányzó személyeket vagy adatokat. És ha bármilyen hibát észlelnek,jelezzék felém!

Kochnyák István (kochnyak.istvan@chello.hu)

Lista a kitelepülőkről>>

Forrás, fotó: kesztolc.hu

 

Megosztás