Menyhalat telepítettek a Dunába

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) öt helyszínen telepített menyhalat a Dunába. A ritka és különleges hazai fajból ötezer előnevelt példány került  a vízbe, számukra kedvező folyószakaszokon – ismertette a szövetség szakmai igazgatója.

Schmidt-Kovács Bence elmondta, a menyhal állománya napjainkra megfogyatkozott, az állomány növelése céljából több dunai vízkezelő is telepített ivadékokat. A 2-3 centis példányokat Almásfüzitő, Dunaalmás, Esztergom, Nyergesújfalu és Süttő köves, sóderos és kövezett térségeiben engedték szabadon.

A menyhal hazánkban a tőkehalfélék egyetlen képviselője. Északi származásából adódik különleges életmódja, nyári időszakban a mederben keres nyugalmat, szinte csak akkor mozdul meg, ha a víz 10 fok alá hűl. Mivel nyáron alig táplálkozik, nem is akad horogra, csak télen lehet kifogni, főként az esti órákban.

Ragadozó hal, elejtése a téli hidegben kihívást jelentő feladat. A faj védelme érdekében a 20 centisnél nagyobb példányokat vissza kell engedni a vízbe. Magyarországon legfeljebb 50-60 centiméteres menyhalakkal találkozhatunk, amelyek 3-4 kilósak lehetnek, de már ezek is igen ritkák. A hazai rekordot egy 2001-ben fogott 3,56 kilogrammos dunai példány tartja.

A szövetség a napokban 1500 kilogramm kecsegét is telepített, Esztergom, Lábatlan és Komárom térségében. A vízbe juttatott halak 50 centiméter felettiek, így a kormoránok kevesebb kárt tehetnek bennük. A horgászszövetségek célja, hogy a kecsege állománya gyarapodásnak induljon, ezért ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a telepítéseket halgazdálkodási terv szabályozza, idegenhonos és invazív fajok nem kerülhetnek a Dunába. A szövetség célkitűzései között szerepel, megőrizni vizeink élővilágának sokszínűségét, az abban lévő fajok változatosságát. A kedvező törvényi környezet is hozzájárul a jelenős mennyiségű haltelepítéshez, ez az egyre növekvő horgásztársadalom számára biztosítja a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét.

Fotók, forrás: KEMHESZ