Kategóriák: DorogHírekSport

Roppant fontos súlyú összecsapás a Balaton partján

A listavezető felett aratott hétközi bravúros győzelmet követően, ismét nagy feladat vár a dorogiakra. A veszélyzónában lévő Siófok vendégeként lépnek pályára, ahol mindkét fél a győzelem reményében veti bele magát a küzdelembe. A találkozóra április 11-én, vasárnap a Révész Géza utcai stadionban, 16:30-as kezdettel kerül sor – Szabó Gyula cikke.

Kétségtelen, hogy a forduló abszolút meglepetését a mieink szolgáltatták, s könnyen meglehet, hogy nem csak a szerdai játéknap, de egyben a teljes évad legnagyobb meglepetése is lehet. Amint az várható volt, a debreceniek nagy lendülettel kezdtek és alig 7 percnyi játékot követően már a negyedik szögletüket rúghatták. A lendület a dorogiakra is átragadt, hiszen a 3. percben máris egy gyors kontra végén alakult ki veszélyes szituáció a vendégek kapujának előterében. Girsik Áron és Belicky Gergő összjátékát követően, utóbbi első szándékból akár kapura is húzhatott volna, viszont befelé cselezve a lövést választotta, amit viszont blokkoltak a védők. Bár igyekezett egyre nyomni a mezőfölényben játszó Debrecen, de igazi átütő erő nem volt a támadásaiban és komoly helyzetig sem jutottak. A masszív, fegyelmezett védekezés mellett, a dorogiak szórványos kontrákkal operáltak, amelyek közül Kanalos Tony által leadott veszélyes lövéssel lezárt akció bizonyult a legígéretesebbnek. Próbálkozása nem sokkal suhant mellé. Érdekes módon, mintha a vendégek lettek volna idegesebbek és a labdaszerzési kísérleteik során sok szabálytalanság csúszott megmozdulásaikba. Alig egy félidőnyi játékot követően a teljes védelmük besárgult, aztán 5 perccel a félidő vége előtt emberelőnybe került a Dorog. A már sárga lapos Kusnyír Erik megmozdulását vélte sárga lapot érdemlőnek a játékvezető, amellyel automatikusan a piros lapot is felmutatta a debreceni középpályásnak.  Nehéz kibogozni, hogy valójában mi is történhetett, ugyanis a kamera felvételének hatósugarából részben lemaradt az esemény. A többszöri visszajátszás során úgy tűnt, hogy a debreceni játékos a dorogi fiú arcába könyökölt. Korábban éppen egy Girsik elleni szabálytalanság alkalmán már figyelmeztette a játékvezető Kusnyírt, majd a kiállítást megelőzően közvetlenül, ő próbálta a jobb oldali partvonal mellől megjátszani a labdát, viszont Girsik remek érzékkel blokkolt és bedobásra tisztázott. A partdobást követően hozták előre a vendégek a labdát. Az akciót követő Kusnyír Girsikkel a nyakán a dorogi térfél közepe táján járt éppen. Úgy tűnt, hogy irányított volt a könyökölése, s minden bizonnyal a jobb oldali asszisztens jelezte ezt a játékvezető felé.

Fordulás után tíz emberrel is igyekezett nyomni a Debrecen. A félidő első negyedórájának végén egymás után négy szögletet is rúghattak, de egyikből sem alakult ki komoly veszély és a folytatásban sem tudtak nagy helyzetbe kerülni. A félidő közepén történt kettős dorogi csere során beállt Szedlár Zoltán a 71. percben elviharzott a bal szélen, majd remek centerezését Kanalos lőtte a kapuba. Remélhetőleg ez növeli támadónk önbizalmát a folytatásban, hiszen nagy szükség lenne további góljaira is. A vendégek három támadót is cseréltek, majd közvetlenül a vezető gólunkat követően a pihentetett Dzsudzsák Balázst is bevetették. A Loki mindent egy lapra feltéve rohamozott, viszont ezzel a dorogi kontrák veszélye is egyre nőtt. Zuigéber Ákosnak a 78. percben meccslabdája is volt, de a kapussal szemben nem tudta gólra váltani a hatalmas lehetőséget. Az utolsó percekben futószalagon jöttek a ziccerek, amelyek a dorogiak előtt adódtak. Előbb Nyíri Vince, majd a gólszerező Kanalost váltó Szerencsi Miklós, utána pedig Szedlár is óriási helyzetbe került, de valamennyi ki is maradt. A túloldalon egy Dzsudzsák beadásból érkezett fejes jelentette a legnagyobb veszélyt, de célt tévesztett. A mindvégig remek védőmunkát produkáló Mihajlo Rjasko a támadásokból is kivette a részét, aki előbb egy ígéretes helyzetből távoli lövéssel kísérletezett, majd gólpasszt adott Szerencsinek a 6 perces hosszabbítás legvégén, aki értékesítette az újabb nagy lehetőséget, bebiztosítva a nagyszerű győzelmet. Minden játékost dicséret illet, s a cserék is nagyon jól szálltak be a küzdelemben, s mindkét gólunkban főszerepet játszottak. Ezzel nagy fegyvertényt sikerült felmutatni, amely tovább erősítheti, hogy igenis helye van a gárdának a második vonalban. A Debrecent mind ez idáig csak négy csapatnak sikerült legyőznie, a Doroggal immár öt gárda büszkélkedhet ezzel.

Kusnyír gyötri Girsiket, de nem ezért kapta a lapokat (forrás: DVSC.hu)

A mieink szemszögéből kis híján a lehető legjobban alakult a forduló, ugyanis valamennyi vetélytársunk az utolsó percekig hátrányban volt, illetve ketten egymás ellen csaptak össze, ahol számunkra a legideálisabb eredmény, döntetlen született. A játéknap másik nagy győztese a Vasas, amely bár szinte kiizzadta soványka 1-0-ás győzelmét a DEAC vendégeként, de ezzel egy pontra közelítette meg az éllovast. Szintén nagyon feljött a Lokira a 3. helyen álló Gyirmót is, amely idegenben ütötte ki a Kaposvárt 5-1-re. A hazaiak a végén 11-esből szerezték a becsületgóljukat, akik 0-4-nél kapust is cseréltek, de a tartalék kapust is felavatták a győriek. Szintén öt gólig jutott otthon a Nyíregyháza a bennünket vasárnap legyőző Budaörs ellen, s csont nélkül, 5:0 arányban nyertek a nyírségiek. Fiesztázott otthon a Győri ETO is a Haladás ellen. A hazaiak úgy nyertek 3-0-ra, hogy a végén még 11-est is hibáztak. Egy-egy 11-es történt Pécsen is, ahol úgy tűnt, hogy a Szolnok egy pontot elcsíp. A hazaiak már az 5. perctől 11-es góllal vezettek, majd  II. félidő derekán szintén büntetőből egyenlített a Tisza parti csapat. A mecsekiek viszont a hajrá perceiben újból a maguk javára fordították az eredményt, s nyertek 2-1-re. Biztos hazai sikernek tetszett mindvégig az Ajka-Szeged összecsapás, ahol a bakonyi gárda már a félidőben 2-0-ra vezetett, a hajrában viszont a vendégek három 11-est is kaptak. Az elsőt kihagyták, majd a második büntetőből szépítettek, a végén pedig ismét kis híján odalett a nagy lehetőség, mivel a kapus védeni tudott, de a kipattanót begyötörték, így 2-2-es döntetlennel zárult a mérkőzés. A Békéscsaba sem tudta otthon megtartani egy gólos előnyét a Csákvárral szemben, igaz, a góljuk Csató Martin öngóljából született. A hajrá perceiben aztán egyenlített a Fejér megyei csapat. A kiesési rangadón Kazinbarcikán sokáig vezettek a hazaiak, majd a Szentlőrinc előbb 11-est hibázott, azonban végül csak sikerült egalizálnia az 1-1-re végződött találkozón. Csapatunk maradt a 14. helyen, de pontban beérte a 13. helyen álló Szegedet. Ugyan a dorogiak gólkülönbsége héttel jobb, azonban a pontazonosságnál a győzelmek száma az elsődleges, s a szegediek eggyel több győzelmet szereztek. 4 pontra nőtt az előnyünk a mögöttünk közvetlenül álló Kaposvárral szemben, míg a kiesőhelytől is 6 pontnyira. 

A legutóbbi egymás elleni mérkőzés utolsó jelenetinek egyike Siófokon

Vendéglátóink bravúrosnak mondható gól nélküli döntetlenre végeztek a Soroksár otthonában, ráadásul a siófokiak voltak aktívabbak és veszélyesebbek is az ezúttal takarékon játszó és visszafogott teljesítményt nyújtó hazaiak ellen. A pontszerzéssel együtt is 6 ponttal megyünk a Siófok előtt, ezért is nagyon komoly a találkozó tétje. A hazaiaknak feltétlen győzniük kell, hogy lélegzethez jussanak, ugyanis bár jelenleg bennmaradó helyen állnak, de mögöttük két kieső helyezettnek is ugyanannyi pontja van. A mieink számára pedig azért volna fontos a győzelem, mert a somogyi vetélytárstól már komolynak mondható 9 pontos előnnyel mennének és kézzel fogható közelségbe kerülne a biztos bennmaradás. Noha a Siófok beleszaladt pár katasztrofális vereségbe hazai pályán (Haladás 1:5, Pécs 1:4), otthon különösen kellemetlen ellenfelek tudnak lenni. Többek között korábban 2-0-ra verték a Vasast. Nagyon nehéz 90 perc vár a dorogiakra, azonban jó taktikával ezúttal is lehetne keresnivalónk. Döntő lehet a helyzetkihasználás, amelyben talán segíthet és önbizalom fokozó lehet a Debrecen elleni góljaink. Legutóbb tavaly október 25-én otthon kaptunk ki a siófokiaktól 2-1-re, idegenben pedig szintén tavaly, március 14-én játszottunk gól nélküli döntetlent. Akkor a hazaiak a tabella élmezőnyéhez tartoztak. Az volt az a találkozó, amelyet először rendeztek zárt kapuk mögött az erősödő járvány miatt, egyben az utolsó lejátszott meccs az elmúlt évadban, tekintve, közvetlenül utána szakad félbe a bajnokság. Ez lesz a két csapat 21. egymás elleni összecsapása. 

Az eddigi kerek 20 mérkőzésen 8 dorogi győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség; 25:25-ös gólaránnyal született.

Idegenbeli mérlegünk: 10 meccsből 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség; 7:14-es gólaránnyal.

Mint látható, a két csapat fej-fej mellett áll az egymás elleni viadalok terén, viszont Siófokon az ellenfelünk dominál. Jelenleg nekik van több idegeskedni valójuk és kénytelenek lesznek kockáztatni. Azonban a mieink sem lehetnek túlságosan nyugodtak, főleg kényelmesek nem, hiszen egy esetleges vereség esetén továbbra is igen melegedne lábuk alatt a talaj. Legalább egy döntetlent el kellene tudni érni, azonban a valódi siker a győzelem lenne, amellyel hatalmas lépést tennének a bemaradásért.

Szabó Gyula