Kategóriák: DorogHírekSport

Hosszú veretlenségi sorozat megszakadását követően, hétközi fordulóban az éllovas érkezik

Sajnos odalett a dorogi csapat 16 hetes veretlensége (tavaly december 13-án kapott ki utoljára a Dorog bajnokin), miután vasárnap, ha balszerencsés módon is, de minimális arányú vereséget szenvedett a Budaörs vendégeként. Szerdán újabb fordulóval folytatódik a bajnokság, ahol az újra lendületben lévő listavezető Debrecent fogadják a mieink Tatabányán, április 7-én, 16.30-as kezdettel – Szabó Gyula cikke.

A múlt kísért, hiszen akárcsak 4 éve, ezúttal is a Budaörs tett pontot egy 8 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatunk végére. A mostani mérkőzés sok minden egyéb téren is hasonlóságot mutatott a korábbihoz, hiszen ugyanúgy Tatabányán, szintén áprilisban történt és ugyanúgy a második félidőben dőlt el a találkozó. Még a csapat meze is megegyezett a négy évvel ezelőtt viseltével, hiszen most is szintén tiszta fehérben léptek pályára a mieink. A látottak alapján legalább egy pontot érdemelt volna a dorogi gárda, azonban a vereségért csakis önmagának tehet szemrehányást, hiszen képtelen volt több komoly helyzetét értékesíteni. Zuigéber Ákos lehetett volna akár nyerőember is, hiszen két alkalommal is nagyobb művészet volt kihagyni a ziccereit, mintsem a kapuba juttatni. A házigazdák közvetlenül a második játékrész első pillanataiban szereztek előnyt. A középkezdést követően, néhány húzásból a szünetben frissen beküldött cserejátékos zárta le góllal a gördülékeny akciót. Ez a találkozó is ékesen erősítette a labdarúgás aranyszabályát, miszerint a helyzeteit kihagyó csapat szinte kivétel nélkül vereséggel hagyja el a pályát. Így a Pécs után a Budaörs a második olyan gárda a mezőnyben, amely oda-vissza verte az idei évadban a dorogiakat úgy, hogy még csak gólt sem szereztünk (0:8 és 0:3-as összesítéssel maradunk alul mindkét féllel szemben).

A II. félidő kezdete, alig pár másodpercnyivel a vesztünket okozó gól előtt a Budaörs vendégeként

A feljutásra esélyes Vasas 1-0-ra győzött Szegeden, míg kisebb rangadónak is beillő találkozón a Gyirmót is ilyen arányban verte a vendég Ajkát. Annál nagyobb volt a Pécs győzelme, amely öt gólt szerzett a Balaton partján a házigazda Siófok ellen, még ha a végeredmény ennek ellenére „csak” 4-1 lett a látogatók javára. A pécsiek gyors vezetését követően ugyanis szintén pécsi góllal egyenlített a hazai csapat, ám ezt az ajándék öngólt is bőven megengedhette magának a mecsekaljai legénység, amely ezúttal is remek formát mutatva, szinte kiütéses győzelmet aratott. Ugyan ilyen nagy hazai győzelem született a Csákvár-Kazincbarcika kiesési rangadón, ahol a Fejér megyei alakulat mindvégig uralta a meccset és valósággal lelépte borsodi vetélytársát.  Masszív, 3:0 arányú győzelmet vett otthon a Békéscsaba a szinte már reménytelen helyzetben lévő DEAC csapatán. Ugyanakkor sem Szentlőrincen, sem Szolnokon, sem Szombathelyen nem született gól. Az elsőként említett helyszínen a kiesés rémétől fenyegetett hazai gárda így pontot szerzett a Győri ETO ellen, míg az alsó házat erősítő Kaposvár értékes pontot rabolt a középmezőny első feléhez stabilan tartozó és különösen otthon veszélyes szolnokiaktól. Az egyfajta rangadónak számító Haladás-Nyíregyháza találkozón sem sikerült egyik félnek sem a kapuba juttatni a labdát. Veresége ellenére csapatunk ugyan megtartotta 14. helyét, ám pozíciója alaposan romlott. A dorogiak mögött közvetlen álló Kaposvárral szemben egyetlen pontra olvadt az előny, míg a kiesőhelytől már csak 4 pontnyira vannak.

Az őszi mérkőzésen Nyíri Vince igyekszik kilépni a válogatott Dzsudzsák Balázsra (forrás: DVSC.hu)

Szerdai ellenfelünk magabiztosan verte 2-0-ra otthon a Soroksárt. Mióta a Loki vezető helye megingott és egy forduló erejéig kénytelen volt a Vasast az élre engednie, többet már nem hibázva, immár három egymást követő fordulót is biztosan nyert, mégpedig 6:0-ás gólkülönbséggel. A bajnoki címhez vezető úton továbbra is tartania kell a tempót, ezért csak a gólarányt tartják kérdésesnek a dorogiak ellen a debreceniek. Sajnos nincs mit szépíteni, de minden tényező és jel is a biztos vendégsiker irányába mutat. Egymás elleni legutóbbi mérkőzésükön megérdemelt 3-0-ás debreceni győzelem született a Nagyerdőn, tavaly október 18-án, még ha a hazaiak csak az utolsó 10 perben biztosították is be azt. Az első félidő első felében egy jól eltalált szabadrúgásgóllal mentek és csapatunk derekasan helytállt, de csak megnehezíteni volt képes a vendéglátók dolgát. A két csapatnak ez lesz a 29. egymás elleni összecsapása.

Az eddigi 28 mérkőzésen 12 dorogi győzelem, 8 döntetlen, 8 vereség; 59:39-es gólarány született.

Hazai mérlegünk: 13 meccsen 8 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség; 38:16-os gólaránnyal.

Bár ezúttal hazai találkozónak minősül a mérkőzés, azonban semleges pályán kerül megrendezésre. Erre is akadt egy példa korábban, még 1949-ben, amikor a Bajnokok tornája jegyében a BVSC stadionjában csaptak össze. Akkor lefutballozta a Dorog a Deberecent és úgy is egy hatost vágott a hajdúságiaknak, hogy Kinczel László gólvonalról bestukkolt gólját érvénytelenítette a játékvezető, az ellenfél megszégyenítése miatt. Nekünk egyelőre csak a szép emlékeink maradtak, a valóságban jelenleg egy döntetlen is kisebb csodával érne fel. A dorogiaknak céljaik eléréséhez olykor bravúrra is szüksége lenne, s ha erre lenne is alkalom az idei szezon során, akkor sem valószínű, hogy ez éppen a Debrecen ellen fog bekövetkezni. Egy bennmaradásért küzdő csapatnak nem volna szabad néznie az ellenfelét, hanem valamennyi mérkőzéséből a legtöbbet próbálni kihozni. A vendégek támadó futballja mellett lehetne esetleg megtalálni a rést az adódó lehetőségekhez, azonban vérszegény helyzetkihasználásunkon javítani kell és mindentől függetlenül győzelmi akarattal és felfogással szabad csak a mérkőzésnek nekimenni. Minden előjelet és erőviszonyt félretéve, kishitűség nélkül kell pályára lépni.

Szabó Gyula