Kategóriák: DorogHírekSport

Három hetes szünet után a 30. fordulóval folytatódik a bajnokság

A válogatott világbajnoki-selejtezői miatt három héten át szünetelt a bajnokság. Csapatunk a legutóbbi fordulóban szerzett újabb értékes pontjával immár nyolc mérkőzés óta veretlen. Húsvétvasárnap a Budaörs vendégeként lépnek pályára, ahol minden szempontból nagyon nehéz találkozó vár rájuk Tatabányán, április 4-én 16:30 órai kezdettel, a Grosics Gyula stadionban – Szabó Gyula cikke.

Március 14-én került sor a legutóbbi fordulóra, ahol a dorogiak a középmezőny első feléhez tartozó és jó formában lévő Szombathelyi Haladást fogadták ideiglenes otthonukban, Tatabányán. Bár voltak a mérkőzésnek olyan szakaszai, amikor a vendégek játszottak mezőfölényben, összességében igazságos gól nélküli döntetlennel zárult az összecsapás. A szakmai stábunk közvetlenül a meccs előtt szerkezeti változtatást volt kénytlen eszközölni, ugyanis Szabó Lukas a bemelegítés során megsérült és a támadó helyett Mihajlo Rjasko személyében védőt neveztek a kezdőben.  Az első percekben akár vezethettünk is volna, miután a szombathelyi térfél közepén a mieink lefüleltek egy rövidre sikerül átadást, amellyel Kanalos Tony lévén azonnal ziccer alakult ki, azonban kimaradt a kecsegtető lehetőség. Nagyon régen volt arra példa, hogy a vasi együttestől nem kaptunk ki egy adott évadon belül, sőt, az idén 4 pontot sikerült ellenük szerezni. A forduló további örömteli eseményéhez tartozik, hogy hosszas sérülését követően Délczeg Gergely végre pályára léphetett, aki csereként kapott játéklehetőséget a találkozó során.

Kanalos Tony ígéretes lehetősége a Haladás elleni mérkőzésen

Az éllovas Debrecen megérdemelten aratott 2-0-ás győzelmet Pécsen, az egyébként jól játszó és mindvégig partiban lévő házigazdák ellen. Egyben a Loki az egyetlen csapat, amely elmondhatja magáról, hogy a kiváló évadot kifogó mecsekieket oda-vissza le tudta győzni, mégpedig 5:1-es összesítéssel. Mintha görcsössé tette volna a Vasast, hogy két fordulóval korábban az élre ugrott, ugyanis azóta csak egy ponttal tudott gyarapodni. A múlt fordulóban otthon mentették 1-1-es döntetlenre a rangadójukat a Gyirmót ellen. Öt egymás utáni győzelmét követően csak gól nélküli döntetlenre futotta a Nyíregyháza erejéből saját pályán a kiesés ellen menekülő Szentlőrinc ellen, míg a szintén kieső helyen álló Csákvárnak nem sok hiányzott Győrben a győzelemhez. Az ETO vendégeként mindvégig tudatosabb és lelkesebb játékot bemutató Fejér megyei alakulat egykori játékosunk, Csató Martin góljával vezetett, amit csak a hajrá perceiben nehezen tudtak a hazaiak egalizálni az 1-1-es döntetlennel zárult mérkőzésen. A Szeged a sereghajtó DEAC otthonában nyert 2-1-re, míg a szintén a bennmaradásért küzdő Kazincbarcika otthon szerzett értékes 1:0 arányú győzelmet a Békéscsaba ellen. Döntetlent hozott a somogyi rangadó Kaposváron, ahol a vendég Siófok vezetett, azonban bő 5 percre rá a hazaiak büntetőből egyenlítettek. Biztosan tartotta otthon a pontokat az Ajka a Szolnok ellen, amely 2:0 arányban kerekedett felül. Csapatunk tartja 14. helyét, viszont a Szeged 2 ponttal elhúzott, míg a Békéscsabát 2 pontnyira megközelítette. A kieső helyezettekkel szemben megmaradt az 5, illetve 6 pontos előnye. A közvetlen üldözők közül a Kaposvár 2, a Siófok előtt pedig 4 ponttal áll.

A dorogiak a három hetes kényszerpihenő során is igyekeztek formában tartani magukat, amelynek keretén belül, március 28-án edzőmérkőzésen léptek pályára az NB I jelenleg egyik legeredményesebb csapata, a Puskás Akadémia vendégeként, amelyet csak a Ferencváros előz meg a tabellán. A mieink nem csak helytálltak, de előbb Zuigéber Ákos góljával vezettek, amelyet a hazaiak még kiegyenlítettek, viszont Szerencsi Miklós újfent a Dorogot juttatta előnyhöz és végül nem kis meglepetésre 2:1 arányban győzött a csapatunk. Ez még akkor is igen komoly fegyvertény, ha a Fejér megyei alakulatból többen is hiányoztak, mivel éppen a selejtező mérkőzéseit játszó magyar válogatott tagjaiként szerepeltek. További örömteli hír a szünet idejéről, hogy kapusunk, Borsos Vilmos meghívást kapott az utánpótlás válogatott keretébe.

Küzdelmes jelenet a 2-2-re végződött Budaörs-Dorog találkozón, 2017 augusztusában (forrás: BFC1924)

Húsvétvasárnap a Budaörs látja vendégül a mieinket, amely a legutóbbi fordulóban gól-gazdag mérkőzést játszott Soroksáron. Sokáig úgy tűnt, hogy alaposan meglepik a masszív és főleg otthon igen jól szereplő vetélytársukat. 4-1-re elhúztak a hazaiaktól, ám a második félidő közepétől a nagy hajrát nyitó Soroksár előbb faragni kezdte hátrányát, majd ki is egyenlített, végül a ráadás perceiben a maga javára fordította az eredményt és nyert 5-4-re. A Pest megyei alakulat nincs túl jó szériában, amely november végén győzött utoljára. Éppen ezért is ígérkezik nagyon harapós ellenfélnek, hiszen szeretnék végre megtörni a nyeretlenségi sorozatukat. Ráadásul a Budaörs vendégeként csak egyszer sikerült pontot szereznünk, mégpedig négy éve, egy 2-2-es döntetlennel. A legutóbbi egymás elleni találkozónk során – éppen kerek fél éve -, tavaly október 4-én simán kaptunk ki tőlük 2-0-ra Dorogon.

A két csapat eddig 18 alkalommal küzdött meg egymás ellen, ahol 4 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 12 vereség;  23:35-ös gólaránnyal született.

Idegenbeli mérlegünk egyenesen lesújtó: 8 mérkőzésen 1 döntetlen, 7 vereség, 7:22-es gólaránnyal.

A mutatott összesítő mellett további baljós előjel, hogy tavaly pont a Budaörs elleni mérkőzéssel indult a csapat zuhanórepülése. A 10. fordulóig a középmezőny első felét erősítve stabilan álltunk, majd a Budaörstől elszenvedett hazai vereséget követően egészen a kiesőhelyig zuhantunk. Szintén a kedvezőtlen kilátásokat erősíti, hogy négy éve a 8 mérkőzésen át, kapott gól nélkül tartó veretlenségi sorozatunk is éppen ellenük szakadt meg. Pedig az első játékrészben nem csak jól játszott és irányított a csapatunk, de 1-0-ás vezetéssel fordultak a felek úgy, hogy a félidő végén még kapufát is rúgtunk. A folytatásban viszont 5 percen belül két gólt szerezve fordított a Pest megyei gárda, mi pedig rohanhattunk az eredmény után, azonban nem sikerült egyenlíteni és 2-1-es vereség lett a vége. Ezért is volna most nagy fegyvertény, ha sikerülne legalább egy döntetlent elérni. A budaörsiek mindig felvállalják a nyílt sisakos játékot, támadó és gólra törő játék jellemzi őket. Csak két csapat lőtt több gólt náluk a teljes mezőnyből, igaz, hátul éppen olyan sebezhetőek, s egyben az egyik legtöbb gólt kapó csapat. A gyatrábbra sikerült elmúlt hónapok eredményei ellenére is magabiztosan állnak jelenleg a 9. helyen. Egy esetleges döntetlenhez is feltétlen gólt kellene szereznünk, mert aligha hozható 0-0-ra a mérkőzés. Minden bizonnyal nagy taktikai csata is várható, azonban a túlzott óvatosság önveszélyes lehet. Amennyiben túlságosan magunkra húzzuk az ellenfelet, úgy sok jóra nem számíthatunk. A csapategység és a lelkesedés ezúttal önmagában kevésnek ígérkezik. Gyors, pontos kontrákkal és koncentrált helyzetkihasználással lehetne keresnivalónk. Nem csak az idei szép sorozatunk megtartása miatt fontos az eredmény, hiszen minden egyes megszerzett pont nagyon sokat nyomhat a latba az elszámolásnál. A találkozó külön érdekessége, hogy jelenleg mindkét csapat az ideiglenes otthonában játszik, noha a Budaörsnek a tatabányai helyszín lassan tényleg igazi hazai pályává alakult, hiszen a budaörsi stadion felújítása körül kialakult áldatlan állapot miatt, hosszú évek óta itt szerepelnek.

Ezúton szeretnék meghitt, áldott Húsvétot kívánni a Dorogi FC minden tagjának és szurkolójának, továbbá valamennyi kedves Olvasónak!

Szabó Gyula