Kategóriák: DorogHírekKék hírek

Lopott árammal termesztette a vadkendert a dorogi férfi Hunyán

Vádat emeltek az a 37 éves büntetlen előéletű dorogi férfi ellen, akinek a Békés megyei hunyai otthonában mintegy száz tő kendert és szárított növényi törmelékeket foglaltak le a rendőrök. A férfi az áramot lopta, a növényeket pedig termesztette és fogyasztotta.

A vád szerint a férfi 2018-ban külföldről vásárolt 40 db kannabisz magot, azokat elültette, felnevelte és szaporította, majd a kifejlődött növényegyedekből nyert, kannabiszt tartalmazó kábítószert elfogyasztotta. A férfi egyéni fogyasztásának biztosítása céljából 2020-ban már közel 100 tő kannabisz növényegyedet termesztett Békés megyei lakóhelyén. A rendőrök 2020. február 26-án tartottak szemlét a helyszínen, melynek során lefoglaltak 98 tő, 15-236 cm közötti magasságú kannabisz növényegyedet, a növényegyedekből visszamaradt száraz növényi törmeléket, valamint több, a kábítószer termesztéséhez használt eszközt, így hősugárzókat, lámpákat és fénycsöveket. A férfi vizeletmintája a kannabisz fogyasztásán túl amfetamin tartalmú speed fogyasztását is jelezte.

A férfi a kannabisz magok megvásárlásával egyidejűleg, 2018 augusztusában a tulajdonában álló, egy Békés megyei kistelepülésen lévő, családi házban illegális átalakítást végzett az elektromos hálózaton annak érdekében, hogy méretlen árammal működtesse az épületben található nagy teljesítményű fogyasztókat, amelyek a kábítószer termesztéshez szükséges feltételeket, így például a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, valamint fényviszonyokat biztosították. A férfi a szabálytalan áramvételezéssel 750.000 Ft-ot meghaladó kárt okozott az áramszolgáltató részére.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az előkészítő ülésen történő beismerése esetén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kobozza el a lefoglalt kábítószert és az annak termesztéséhez használt eszközöket, valamint kötelezze őt az áramszolgáltató kárának megtérítésére és a nyomozás során felmerült, 900.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróságon folytatódik.

Forrás: Szarvasi Járási Ügyészség / police.hu
Fotók: police.hu