Ingatlanpiac: így indították az árak a 2021-es évet

A múlt évben megjelent világjárvány a vártnál nagyobb hatást gyakorolt a hazai ingatlanpiacon, az eddigi évekre jellemző tendenciák az ellentétes irányba fordultak.

Az ingatlannet.hu előző cikkében megvizsgálta, hogy miként zárta a tavalyi évet a lakásárak tekintetében a Dorogi-medence és mire számíthatnak az ott élők idén. Most az egyik magyarországi vezető ingatlanhirdető- és kereső portál a Dorogi-medence településeit összehasonlítva vizsgálta meg, hogy miként indult az év a lakóingatlanok átlagárának tekintetében.

Ezeken a településeken csökkentek a négyzetméter árak az új év beköszöntével

Az esztergomi ingatlanpiacon egy erős árzuhanással indult az új év. 2020 decemberében az átlagos négyzetméterár 427 ezer forint volt, jelenleg pedig csaknem 17,5%-kal kérnek kevesebbet egy négyzetméterért. Emellett a másik település Nyergesújfalu volt, ahol a négyzetméter árak nagyobb visszaesése volt érezhető az új év kezdetén. Míg tavaly decemberben a város meghirdetett lakóingatlanjai esetén az átlagos négyzetméterár 327 ezer forint volt, addig 2021 februárjában ez 12%-kal kevesebbet, egész pontosan 288 ezer forintot jelent.

A legtöbb településen nőttek az átlagárak az év elején

A dorogi lakóingatlanok esetében az év egy nagyobb áremelkedéssel indult, méghozzá 9,62%-ra tehető a drágulás mértéke. Míg a tavalyi év utolsó hónapjában a dorogi lakóingatlanok átlagosan 316 ezer forintba kerültek négyzetméterenként, addig most, februárban ez 347 ezer forintot jelent. Dorog mellett még Tokod, Tokodaltáró, Kesztölc és Leányvár településein történt áremelkedés a lakóingatlanok átlagárának tekintetében. A legnagyobb áremelkedés Tokodaltárón történt, ahol 190 ezer forintról 260 ezer forintra ugrott az átlagos négyzetméterár. Tokodon a drágulás mértéke 7,27%, míg Leányváron 13,87% volt. A legnagyobb mértékben Kesztölc ingatlanpiaca drágult, ahol az áremelkedés mértéke meghaladta a 16%-ot.

Van, ahol stagnálást hozott 2021

A Kis-Duna mellett fekvő Tát esetében a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai hullámzó tendenciát írnak le. Míg tavaly decemberben egy négyzetméter 194 ezer forint volt, addig januárban csak 187 ezer forint. Jelenleg, a februári adatok alapján ugyanaz a négyzetméter Táton 11%-kal kerül többe, mint tavaly decemberben. Ezzel szemben Piliscsév és Csolnok településein az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai stagnálnak a tavalyi év utolsó negyedéve óta. Piliscsév esetén az egy négyzetméterre jutó átlagár 270 ezer forint, ez csupán fél százalékkal több, mint a tavalyi év decemberi átlagára. Csolnokon a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 243 ezer forint a februári adatok szerint, ez csupán 0,1%-kal több, mint 2020 decemberében meghirdetett lakóingatlanok esetén.

Mi várható 2021-ben a hazai ingatlanpiacon?

Ingatlanpiaci szakértők szerint az idei évben sem fog szárnyalni a hazai ingatlanpiac, azonban árzuhanás már nem várható. Ezzel szemben fontos megjegyezni, hogy a járvány alakulását még mindig nagy bizonytalanság övezi, de a szakértői vélemények szerint a nyári hónapok során megindulhat az ingatlanárak drágulása és a kereslet felélénkülése is.

Megosztás