Tovább csökkentette ökológiai lábnyomát a Veolia Magyarország

Tovább csökkentette ökológiai lábnyomát a Veolia Magyarország

Dorog, Esztergom, Hírek Comments Off 65

A Veolia Magyarország csaknem 1,7 milliárd forintot fordított energiahatékonyság-növelő fejlesztésekre az általa működtetett létesítményekben tavaly. A Dorog és Esztergom között húzódó távhővezeték energiahatékonysága például jelentősen nőtt részleges hőszigetelésének eredményeképpen.

A energetikai vállalatcsoport tájékoztatás szerint a Veolia csoport portfoliójának része a gáz- és biomassza-kereskedelem, a távhőtermelés és szolgáltatás, a villamosenergia-termelés és kereskedelem. A Veolia által tavaly értékesített villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló biomassza felhasználásából származott.

A Veolia öt biomasszát felhasználó erőművet és fűtőművet működtet országszerte, Pécsett, Ajkán, Szakolyban, Dorogon és Tatán. A pécsi erőmű Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőműve, amely a villamosenergia-termelés mellett teljes egészében megújuló energiaforrásból biztosítja Pécs távhőigényét.

A salgótarjáni gázmotoros egységek tavalyi megvásárlásával a Veolia csoport tovább erősítette szerepét a szabályozói piacon is – közölték.

Az ajkai erőműben nagyszabású kazánfelújítás fejeződött be tavaly év elején, amely az erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. várakozásai szerint a rekonstrukció révén tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye. Ajkán a távhőellátás jelenleg több mint 7000 felhasználót szolgál ki, meghatározó arányban megújuló erőforrások felhasználásával.

A közleményben kiemelték: a Veolia Magyarország nagy hangsúlyt fektet hőközpontok felújítására és újak létesítésére is, amelyekkel hatékonyabbá válik a távhővezetékek kihasználtsága. A Dorog és Esztergom között húzódó távhővezeték energiahatékonysága jelentősen nőtt részleges hőszigetelésének eredményeképpen.

Az érdi fűtőműben napelem beépítése javítja az energiahatékonyságot. Tavaly végezték el a pécsi erőmű IV. turbinájának felújítását is, a turbina lapátozatát, hidraulikus szabályozórendszerét és védelmét korszerűsítették – jelezte a Veolia.

Kiemelték azt is, hogy a vállalatcsoport három egysége rendelkezik Távhő Ökocímkével: a tatai és a dorog-esztergomi egységek a biomassza termelés, a ceglédi pedig a magas részarányú kapcsolt hő- és villamosenergia termelésnek köszönhetően kapta meg a minősítést.

A közlemény idézi Fernezelyi Ferencet, a Veolia Magyarország kereskedelmi és marketingigazgatóját, aki hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy egységeikben növeljék az energiahatékonyságot, a beruházásoknál a fenntarthatóság elsődleges szempont, energiaszolgáltatóként elkötelezettek a fenntartható és megújuló energiahordozókat hasznosító energiatermelés mellett.

A Veolia csoport Magyarország egyik vezető közművállalata, az energetika, a vízi közmű, a hulladékkezelés és az építőipar területén nyújt fenntartható megoldásokat. A társaságcsoport 2019-es árbevétele csaknem 150 milliárd forint volt, munkavállalóinak létszáma megközelíti a 3000 főt.

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top