Kategóriák: DorogHírekSport

Újabb kiesési rangadó

A hétközi fordulóban a szintén a bennmaradásért küzdő Csákvár ellen hazai pályán szerzett pontot csapatunk, amely vasárnap újfent a veszélyzónában lévő csapattal fog megmérkőzni. Az idén változatlanul még veretlen dorogiaknak legrosszabb esetben is minimum egy pontot kellene szereznie, egy nagyon nehéznek ígérkező találkozón, amely szentlőrinci sporttelepen, március 7-én, 14:30-kor veszi kezdetét– Szabó Gyula cikke.

Közel állt a Dorog a létfontosságú győzelemhez szerdán a Csákvár ellen, viszont a végén be kellett érnie egyetlen ponttal az 1-1-re végződött mérkőzésen. A mieink többet támadva, mezőnyfölényt kiharcolva, helyzeteket kialakítva, teljesen megérdemelten szereztek vezetést a 62. percben. A két mérkőzésre szóló eltiltását töltő Mészáros Áront a kezdő csapatban pályára lépő Tomás Lénárt helyettesítette csapatkapitányként is, aki nem csak a tőle megszokott stabil, hasznos és odaadó játékot hozta, de ezúttal gólszerző is volt. Egy hosszú előreívelést Kárász Krisztián szelídített meg a jobb szárnyon, az alapvonal közelében, majd szorongatott helyzetből is remekül ívelt a kapu elé, amelyet Lénárt védhetetlenül fejelt a vendégek hálójába. A lélektanilag is fontos előnnyel azonban csak bő 10 percig sikerült élni, bár ebben egy vitatható játékvezetői döntés is meghatározónak bizonyult. A dorogi 16-os jobb oldali vonalától a vendégek próbálták középre adni a labdát, amely a támadó játékos közvetlen közelében blokkolni igyekvő Papp Máté kezét is érintette. Ugyan teljesen vétlen szituáció történt, mégis a játékvezető habozás nélkül 11-est ítélt, amelyet értékesítve, egyenlített az ellenfél. A megszerzett ponttal vetélytársunk maradt 3 ponttal mögöttünk, egyben tovább tart az idei veretlenségi sorozat. Ennek ellenére bizonyára szívesen felcserélte volna a csapat a győri és a csabai pontszerzést a Barcika és a Csákvárral szembeni győzelmekre. Egy jó darabig ez volt az utolsó Dorogon lejátszott mérkőzés, ugyanis közvetlenül a találkozó utáni napon, március 4-ig kezdetét vették a stadion felújítási munkálatai. A mieink az idei bajnoki évadban már nem szerepelnek hazai pályán, valamennyi további fordulót idegenben kell megvívniuk.

Így várta a Buzánszky stadion az átalakítási munkálatok megkezdése előtti utolsó hazai fellépésre a dorogi csapatot a Csákvár ellen. A képen látható kerítés immár a múlté, hiszen csütörtökön 33 éves szolgálatot követően teljes elbontásra került.

A hétközi forduló igazán emlékezetes marad, hiszen bekövetkezett mindaz, amire korábban szinte esély sem mutatkozott, miszerint a Debrecen lecsúszott az élről. A hajdúságiak cseppet sem meggyőző idei teljesítményével elszórakozták a behozhatatlannak tűnő előnyüket. Az eddigi hat fordulóban mindössze kétszer nyertek és négyszer is vesztesen hagyták el a pályát. Ezúttal Ajkán kaptak ki 2-1-re, s miután a Vasas ha csak soványka 1-0-ás hazai győzelmével is kerekedett felül a Siófokon, de először léphetett fel az első helyre. A Loki nagy szerencséje, hogy a másik debreceni alakulat bravúros pontszerzést hajtott végre a 3. helyen álló Gyirmót ellen egy hazai 1-1-es döntetlennel, mert különben a győri alakulat vészes közelségbe került volna hozzájuk. A DEAC pontszerzéséhez nem kis szerencse is kellett, ugyanis a vendégek a ráadás perceiben 11-eshez jutottak, de kihagyták a büntetőt. Ha a debreceniek így folytatják, nem hogy a bajnoki címnek, de a feljutásnak is búcsút inthetnek. Hiába szerepelt fényesen az ősz során a gárda, azért sok mindent elárul, hogy a két legfőbb riválissal szemben mindössze egyetlen pontot tudott szerezni. A Gyirmót oda-vissza verte őket, míg a Vasas otthonában 1-1-es döntetlent játszva, a Nagyerdőn pedig kikaptak az angyalföldiektől. Annál biztosabb a Nyíregyháza, amely csak a Doroggal szemben vesztett meccset, viszont szorgalmasan nyeri a többi találkozóit és egyre zárkózik az élmezőnyhöz. Ezúttal könnyedén verték otthon 4-1-re, az önmagát továbbra is kereső Békéscsabát. Hasonló könnyedséggel tartotta otthon a pontokat 3-0-ás győzelmével az ETO a Kazincbarcika ellen. Látványosan menekül a Szeged az alsóházból, amely újfent 3-2-es győzelmet aratott, ezúttal a Szolnok ellen. Sokáig vezetett a Kaposvár hazai környezetben a Budaörssel szemben, de végül a Pest megyei vendégek a hajrá perceihez közeledve egyenlítve 1-1-re hozták az eredményt. Ugyan nem született gól a Mecsekalján, de ennek ezúttal a házigazda pécsiek örülhettek jobban, hiszen a vendég Haladás a II. félidőben 11-est hibázott. Amilyen izgalmasan alakul az élmezőny, ugyanúgy nagy a küzdelem a végeken is. Csapatunk a döntetlenjével ugyan egy helyet előrelépve jelenleg a 15. helyen áll, ám egyetlen sikertelen fordulót követően kiesőhelyre is kerülhet. A mieinket követő három csapat előtt a sorrendiségnek megfelelően, 1, 2, illetve 3 ponttal megy. Az már nyilvánvalóvá vált, hogy középmezőny az első tíz, pontosabban 11 hellyel bezáróan megugrott a tabella második felében tanyázókkal szemben, így annak a 9 csapatnak az előrelépési lehetőségei gyakorlatilag minimálisra csökkentek.

Az őszi egymás elleni találkozón készült felvétel Dorogon, ahol nem bírtak egymás fölé kerekedni a felek (forrás: Hídlap)

Vasárnap újfent élet-halál harcot jelentő összecsapáson vesz részt csapatunk a Pécs melletti Szentlőrinc vendégeként. A házigazdák hatalmas küzdelemben maradtak alul a Soroksár otthonában 2:1 arányban úgy, hogy a baranyai újonc alakulat irányított az első játékrészben, majd a folytatásban a vezetést is megszerezte. A fővárosiaknak csak nehezen sikerült végül fordítaniuk és csak egy 11-es góllal tudtak jobbnak bizonyulni. A mieinkre nagyon kemény 90 perc vár a déli végeken és nem csak a találkozó tétjének fontossága miatt. A Szentlőrinc igen kellemetlen ellenfél – a szó nemes értelmében véve -, hiszen mindvégig hatalmas elszántsággal, olykor igen keményen küzdenek. Gyakran és bátran lőnek messziről is, amelyekből több gólt is elértek korábban, ezért is fontos minél kisebb helyet hagyni a számukra. Minden bizonnyal nagy nyomást igyekeznek majd gyakorolni, hiszen mindenképpen győzni szeretnének. Kreatív támadó játékra is képesek, amely gyorsasággal is társul. Sikerük esetén meg is előznének mégpedig úgy, hogy van egy elmaradt meccsük, ráadásul odahaza. Valamennyi játékosunktól  maximális koncentráció lesz szükséges. A győzelem nagyon sokat számítana, azonban ezúttal a pontszerzés is igen értékes volna. Viszont reményeink szerint a csapat mindent el fog követni, hogy győzelemre játsszon. A két gárda legutóbbi, egyben egyetlen eddigi egymás elleni mérkőzése gól nélküli döntetlen hozott az ősszel Dorogon. Akkor már kaptunk ízelítőt az újonc küzdeni tudásából. Kiélezett meccsen igazságosnak mondható pontosztozkodás történt. A helyzetkihasználás terén javulnunk kell, mert döntő lehet a találkozó kimenetelében, hogy mennyire sikerül értékesíteni az adódó lehetőségeket. A lőrinciek több bravúrt is bemutattak már, közte a mezőny egyik legstabilabb és legeredményesebb csapatát, a Gyirmótot oda-vissza verték négy rúgott góllal. Ugyanakkor sebezhetőek is, s párszor meg is szórták őket. A Vasas ötöt, az Ajka négyet pakolt a kapujukba, s összességében nálunk is több gólt kaptak. Ezért is érdemes nyomást gyakorolni a védelmükre, hibákra kényszerítve a hátsó alakzatukat. Egy esetleges pontszerzéssel ugyan mögöttünk maradnának a fordulót követően, azonban a Siófok visszaelőzhet bennünket és a Csákvár is vészesen megközelítene. Arról nem is beszélve, hogy az előttünk álló két csapat is megugorhatna tőlünk.

Szabó Gyula