Kategóriák: Hírek

Olcsó házak Dorog és Esztergom Környékén: 5 Tipp, hogy Sikerrel Járj!

A koronavírus válság és a karantén ellenére is találni még olcsó házakat Esztergomban és környékén.

Ennek az oka nem ingatlanpiaci visszaesés, hanem a családi házak árát nagyban befolyásoló otthonteremtési kezdeményezések. A babaváró hitel, a CSOK, valamint az új építésű családi házakra is járó ÁFA csökkentés kedvező feltételeket teremt az ingatlanpiacon, főleg a fiatalok számára. Ebben a cikkben öt jótanáccsal és információval szeretnénk szolgálni, ami alapján könnyebben választhatsz a környék ingatlanjai közül számodra megfelelőt.

1. Használt és új ingatlanok

A kertes házak esetében jelentős befektetést igényelhet egy felújítás. Mielőtt megvennénk egy használt családi házat érdemes megnézni, hogy milyen állapotban van. Az eladó házak piacán általában olcsóbban tudunk hozzájutni egy olyan ingatlanhoz, amely felújításra szorul. Fontos azonban mérlegelnünk, hogy a felújítás költségeit vajon megengedhetjük-e magunknak. A legtöbb esetben egy újonnan épült ingatlan jobb hőszigeteléssel, korszerűbb beosztással (mint például egy amerikai konyhás nappali) és olcsóbb fenntartási költségekkel is rendelkezik, mint egy régebbi ház.

2. Olcsó házak, drága felújítás

Egy használt ingatlan vásárlásakor a hátrányai mellett az előnyeit is mérlegelnünk kell. Egy felújításra szoruló házat saját elképzeléseink szerint alakíthatunk át a felújítás során. A kérdés tehát az, hogy olyan családi házat szeretnénk, amiben mindent úgy rendezünk el, ahogyan nekünk tetszik, vagy inkább egy korszerű, de nem feltétlenül saját szájunk ízére alakított ingatlant vásárolnánk? A felújítás költségei gyakran a vételárhoz közeli értéket képviselnek, főleg igen régi kertes házak esetében. Szerencsére a CSOK felújításra is igényelhető, így nem teljesen egyedül kell előteremtenünk a munkálatokhoz szükséges tőkét.

3. A legolcsóbb ingatlanok a környéken

A Dorogi-medence vonzáskörzetében több kisebb és nagyobb település is kínál elérhető áron ingatlanokat. Családi házak, építési telkek, esetenként még lakások is kaphatóak a térségben. A legolcsóbb ingatlanokat Esztergom kertvárosában, Kesztölcön, valamint Tokodaltárón találhatjuk. A dorogi ingatlanárak jelentősen változtak az utóbbi években, így a település már nem igazán sorolható az olcsó kategóriába. A térségben a legnagyobb változás Esztergom ingatlanáraiban következett be az utóbbi időben. Habár sokan szeretnének a városban élni, egyre többen vannak, akik az agglomeráció területén helyezkednek el és inkább ide járnak dolgozni, elsősorban a magasabb ingatlanárak miatt.

4. Kész ingatlan helyett építési telek

Általában nem tanácsos új ingatlanok építésébe kezdeni, ha a környék kedvező árú és eladásra szánt kertes házakkal van tele. A vállalkozóbb szelleműeknek azonban mégis érdemes megfontolniuk ezt az utat, ugyanis a 2022 decemberéig építési engedélyt kapott ingatlanokat a következő 5 évben 27%-os ÁFA helyett 5%-os adókulccsal lehet majd eladni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy eladásra kell építeni az ingatlant, csak szimplán annyit tesz, hogy a közeli jövőben be van biztosítva, hogy ne veszítsünk túl sok pénzt, amennyiben terveink mégsem alakulnak úgy, ahogy reméltük. Ezen felül egy építési telek még nagyobb szabadságot enged azok számára, akik saját otthont szeretnének teremteni és nem elégszenek meg más családi házának felújításával, vagy megvásárlásával.

5. Használjuk ki a kedvezményeket!

A kormány által biztosított otthonteremtési kedvezmények jelentősen megnövelték az építési és vásárlási kedvet is az ingatlanpiacon. Amennyiben jogosultak vagyunk a CSOK, a babaváró hitel vagy egyéb jelenleg elérhető kedvezményekre, mindenképpen érdemes kiaknáznunk azokat, hogy még kedvezőbb feltételekkel jussunk hozzá álmaink otthonához!