Kategóriák: Hírek

A dohányboltok és a gazdaboltok nyitva lehetnek

A virágboltok hétfőn még kinyithatnak. Az élelmiszerboltok, patikák, drogériák, benzinkutak mellett pedig a gazdaboltok és a dohányboltok is nyitva lehetnek.

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk – mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: „Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.

A korlátozásokkal kapcsolatban bejelentette: a bölcsődéket egyelőre megpróbálják nyitva tartani, a virágosok pedig a nőnapra tekintettel március 8-án még nyitva lehetnek, de utána nekik is be kell zárni. Orbán Viktor a szigorításokról szólva kijelentette: nem volt más választásuk, mert a járványügyi szakemberek azt mondták, „tragédia lesz”, ha nem lépnek.

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk – fogalmazott, jelezve, hogy március 15-ig várják a véleményeket a nyitásról szóló konzultációhoz, és az ezt követő héten megtervezik, hogy húsvétkor milyen fokozatos lépésekkel tudnak nyitni.

Megerősítette: az óvodák és az általános iskolák bezárnak, ugyanakkor a bölcsődéknél a fertőzések egyelőre olyan alacsony számot mutatnak, hogy azokat megpróbálják nyitva tartani.

Közölte: az élethez szükséges szolgáltatások, így az élelmiszerboltok és a tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket áruló boltok nyitva lesznek, de minden másnak, így az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki- és szórakoztatócikkeket árusító boltoknak mind be kell zárniuk.

A kormány jelenleg meghozott döntései a következők:

  • az óvodákat és az általános iskolákat 2021. április 7-ig bezárják, ellenben a bölcsődék egyelőre nyitva maradhatnak,
  • március 8-ától, március 22-éig az üzleteknek zárva kell lenniük, ez alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, a patikák, a drogériák, a benzinkutak, a dohányboltok és a tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket áruló üzletek (így az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki- és szórakoztatócikkeket árusító boltoknak is mind be kell zárniuk),
  • a virágboltok március 8-án, hétfőn nőnap alkalmából nyitva lehetnek, de utána nekik is be kell zárni március 22-ig,
  • március 8-ától, március 22-ig minden szolgáltatást szüneteltetni kell, ez alól kivételt képeznek a magánegészségügyi szolgáltatások,
  • március 8-ától, március 22-éig a konditermeket is zárva kell tartani,
  • maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz,
  • szigorítják a határátlépést, ellenben a tranzit- és teherforgalmat továbbra sem korlátozzák,
  • az igazolt sportolók edzései, bajnokságok (zárt kapuk mellett) megtarthatók, valamint a szabadidősport tevékenység is megengedett, ahol az emberek közötti 1,5 méter távolság tartható,
  • munkavégzés lehetséges, azonban ahol biztosított a távmunka, ott ez ajánlott,
  • a parkok és arborétumok nyitva maradnak,
  • a bértámogatásokat és adókedvezményeket kiterjesztik.

Forrás: MTI / RTVE
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megosztás
Tegek: koronavírus