Kategóriák HírekNyergesújfalu

Szolgálatba állt a Nyergesújfaluban gyártott kitűzőhajó

Még 2020 júliusában bocsájtották vízre a Nyergesújfaluban gyártott EREBE nevű kitűzőhajót. A 2021. február 24-én megtartott ellenőrző futópróbáit követően szolgálatba is állt a hajó, ezzel újabb vízi járművel gazdagodott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG).

Egy új hajó átadása különleges esemény a hajós és a vízügyi szakemberek számára, hiszen utoljára a ’80-as évek végén volt arra példa, hogy akár új kitűző hajót, akár jégtörőt kereszteltek, illetve adtak át Magyarországon: a Széchenyi jégtörőt 1988-ban, míg az Atlasz II kitűző hajót 1989-ben építették az újpesti Hajógyárban.

A kitűző hajók alapfeladata, hogy bóják kihelyezésével – kitűzésével – kijelöljék a vízmélység szempontjából biztonságos vízi útvonalat a hajóközlekedés számára. Emellett jeges ár, vagy nagyobb mennyiségű uszadék érkezésekor is fontos szerephez jutnak, ezért az új hajó orr-részét is úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon: a dupla bordázatú, 10mm-es acéllemezekkel megerősített hajóorr a jármű teljes hosszának mintegy ötödét teszi ki. Lapos kialakítású hajófenéknek és kis merülésüknek köszönhetően feladatukat kisvizes időszakban is biztonságosan el tudják látni.

A most átadott közel 25 m hosszú, 6 méter széles 2 x 340 LE teljesítményű hajónak az európai uniós CEF-program (Connecting Europe Facility, magyarul Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) keretében a korábban elkészült LUPA hajón kívül még egy testvére épült (REZÉT). Mindhárom egy-egy dunai mellékágról kapta a nevét.

Tekintve, hogy a Duna hazai szakaszán működő vízügyi igazgatóságok munkatársainak esetenként több napon át folyamatosan szolgálatban kell állniuk a hajókon, az EREBÉ-t is úgy alakították ki, hogy megfelelő mennyiségű ivóvizet, üzemanyagot és eszközt is tudjanak tárolni rajta. Ezen kívül a kormányállása előtt egy nagyméretű, 32 m2-es munkatér is helyet kapott, kiegészítve egy 2 tonna teherbírású daruval.

Még a júliusi átadáson dr. Völner Pál országgyűlési képviselő – aki egyben a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke is –, elmondta, hogy azért is érdekes az EREBE, mert Nyergesújfaluban, az MSK Steel Kft. telephelyén gyártották a kitűzőhajó szerkezetét, ugyanitt pedig óceánjárókba lifteket is gyártanak.

Tavaly júliusban pezsgővel keresztelték meg Nyergesújfaluban az EREBÉ-t:

Fotók, forrás: ÉDUVIZIG / dorogimedence.hu

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2021-03-02 11:32

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Két autó ütközött össze Dorogon

Április 22-én, csütörtökön délután negyed négy körül két személyautó ütközött össze a dorogi uszodánál. A…

2021-04-22

Négy órán belül elfogták a tolvajt a rendőrök

Nem sokáig örülhetett a lopott pénznek az a dorogi férfi, aki egy nyergesújfalui telephelyen leparkolt…

2021-04-22

Szombaton nyithatnak a teraszok

Várhatóan pénteken elérik a 3,5 millió első oltottat. Ezek alapján szombaton a vendéglátóhelyek teraszai kinyithatnak.…

2021-04-22

Ma van a Föld napja

Április 22-én, a Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a…

2021-04-22

Újra itt a Dunakanyar és a MAHART napijegy

Sikeres szezont zárt tavaly a Dunakanyar napijegy, ezért a közösségi közlekedési szolgáltatók úgy döntöttek, hogy…

2021-04-22

ICOMOS-díjat nyert a bajnai kastély műemléki felújítása

Április 18-án, a Műemléki Világnapon elnyerte az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti…

2021-04-22

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!