Szolgálatba állt a Nyergesújfaluban gyártott kitűzőhajó

Szolgálatba állt a Nyergesújfaluban gyártott kitűzőhajó

Hírek, Nyergesújfalu Comments Off 132

Még 2020 júliusában bocsájtották vízre a Nyergesújfaluban gyártott EREBE nevű kitűzőhajót. A 2021. február 24-én megtartott ellenőrző futópróbáit követően szolgálatba is állt a hajó, ezzel újabb vízi járművel gazdagodott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG).

Egy új hajó átadása különleges esemény a hajós és a vízügyi szakemberek számára, hiszen utoljára a ’80-as évek végén volt arra példa, hogy akár új kitűző hajót, akár jégtörőt kereszteltek, illetve adtak át Magyarországon: a Széchenyi jégtörőt 1988-ban, míg az Atlasz II kitűző hajót 1989-ben építették az újpesti Hajógyárban.

A kitűző hajók alapfeladata, hogy bóják kihelyezésével – kitűzésével – kijelöljék a vízmélység szempontjából biztonságos vízi útvonalat a hajóközlekedés számára. Emellett jeges ár, vagy nagyobb mennyiségű uszadék érkezésekor is fontos szerephez jutnak, ezért az új hajó orr-részét is úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon: a dupla bordázatú, 10mm-es acéllemezekkel megerősített hajóorr a jármű teljes hosszának mintegy ötödét teszi ki. Lapos kialakítású hajófenéknek és kis merülésüknek köszönhetően feladatukat kisvizes időszakban is biztonságosan el tudják látni.

A most átadott közel 25 m hosszú, 6 méter széles 2 x 340 LE teljesítményű hajónak az európai uniós CEF-program (Connecting Europe Facility, magyarul Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) keretében a korábban elkészült LUPA hajón kívül még egy testvére épült (REZÉT). Mindhárom egy-egy dunai mellékágról kapta a nevét.

Tekintve, hogy a Duna hazai szakaszán működő vízügyi igazgatóságok munkatársainak esetenként több napon át folyamatosan szolgálatban kell állniuk a hajókon, az EREBÉ-t is úgy alakították ki, hogy megfelelő mennyiségű ivóvizet, üzemanyagot és eszközt is tudjanak tárolni rajta. Ezen kívül a kormányállása előtt egy nagyméretű, 32 m2-es munkatér is helyet kapott, kiegészítve egy 2 tonna teherbírású daruval.

Még a júliusi átadáson dr. Völner Pál országgyűlési képviselő – aki egyben a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke is –, elmondta, hogy azért is érdekes az EREBE, mert Nyergesújfaluban, az MSK Steel Kft. telephelyén gyártották a kitűzőhajó szerkezetét, ugyanitt pedig óceánjárókba lifteket is gyártanak.

Tavaly júliusban pezsgővel keresztelték meg Nyergesújfaluban az EREBÉ-t:

Fotók, forrás: ÉDUVIZIG / dorogimedence.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top