Kategóriák: Hírek

Március 15-ig fennmaradnak a korlátozások

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

A miniszter kijelentette, hogy a szakértők véleménye egyértelmű, a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő egy-két hétben akár drámaian is romolhatnak a vírussal kapcsolatos számok, ezért a következő két hét kifejezetten nehéz lesz. Hozzátette, hogy számos vírusmutáns jelent meg az országban, amelyek lényegesen gyorsabban terjednek az eddiginél. A miniszter jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy ezek mindegyike ellen védenek a Magyarországon rendelkezésre álló oltások.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a nemzeti konzultációt már több mint 425 ezren töltötték ki, melynek kitöltésére még március közepéig van lehetőség.

A bértámogatások továbbra is érvényben maradnak. Az utóbbiak esetében a fennakadásokon túl van a kabinet, és naprakészen tudják kifizetni a támogatásokat. Eddig mintegy negyvenegy milliárd forintos igény érkezett be, és ebből már harminckét milliárd forintot kifizettek – ismertette.

Gulyás Gergely egy sajtókérdésre azt mondta, hogy mindenki eldöntheti, hogy melyik vakcinából kér, de mivel kevés a vakcina, ezért még nem lehetséges ez. Értelemszerűen, aki adott pillanatban nem kér egy vakcinát, azt hátrébb sorolják, de amikor lesz belőle, akkor beoltják. Hozzátette, hogy a hétvégén egymillió embert tudna beoltani az ország, de ehhez sajnos most nincs elegendő vakcina. Egy kérdésre pedig azt válaszolta, hogy ahol hosszú sorok alakultak ki az oltópontokon, ott az ok az volt, hogy sokan érthető okból sokkal hamarabb érkeztek. Ezért arra kér mindenkit, hogy ne órákkal korábban érkezzenek.

A miniszter az újraindulással kapcsolatban azt mondta, hogy a kijárási korlátozást kell elsőként enyhíteni, a nyitás területén pedig a szolgáltatóipar az első körbe tartozik majd. Kiemelte, hogy március 1-jétől kezdik el kézbesíteni a védelmet igazoló kártyákat. Akinek van ilyen kártyája, annak a karanténszabályokat mellőzni kell. Viszont még nincsen semmilyen konkrét döntés a védettséget igazoló kártyával kapcsolatban.

Végezetül Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy magánintézményekben nem lehet majd koronavírus-járvány ellen oltani, mert az állam le fogja foglalni az esetleges szabad készleteket – mondta Gulyás Gergely.

Forrás: origo.hu / MTI
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás