Kategóriák: DorogHírekKék hírek

Négy év fegyházbüntetést kapott a „pálinkatolvaj”

Az Esztergomi Járásbíróság a 2021. február 24. napján tartott előkészítő ülésen a kisebb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt négy év fegyházbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte a „pálinkatolvajt”.

A vádirat szerint a többszörös visszaeső dorogi férfi 2020. február 05-én szabadult a korábbi szabadságvesztése végrehajtásából, azt követően munkanélküli volt, a bűncselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

A vádlott 2020. május 16-án 10 és 12 óra között egy dorogi családi ház udvarán lévő tárolóhelyiség ajtajának üvegét betörte, majd azon keresztül benyúlva jogtalanul eltulajdonította a sértett 5 liter házi vegyes pálinkáját, ereszcsatornáját, 5 db alumínium lábasát és csatornarögzítőjét. A férfi a házi pálinkát elfogyasztotta, az alumínium lábasokat értékesítette. 2020. május 24 és 25 között visszatért a házhoz, és onnan tartályt, szita fazekat, saválló csövet, golyós csapot és meggymagozó gépet lopott, azokat a sértett ingatlanához közeli bokros részen elrejtette, majd onnan a meggymagozó gépet és a tartályt elvitte, ezeket értékesítette. A férfinak szándékában állt az elrejtett ingóságokért is visszamenni, azonban a sértett észlelte a lopást, ezért május 25-én a rendőröket kihívta, akik elfogták a gyanúsítottat. A bűncselekmény elkövetési értéke összesen 140.500 forint.

A férfi 2020. június 12-én 14 óra előtt egy másik dorogi ingatlanra hatolt be a kerítésen átugorva, és az ott álló épület konyhájában a falból megpróbálta kitépni a csaptelepet, de megijedt, mert a szomszédból zajt hallott, ezért a helyszínt elhagyta. Másnap visszament a házhoz, majd a mosdó faláról letépte az 5 literes bojlert és azt a hátizsákjába tette.

Egy harmadik sértett ingatlan udvarán felborított és elkezdett szétszerelni egy kukoricafőző gépét azért, hogy azt később darabokban a helyszínről elvéve eltulajdonítsa. Az épülethez éppen akkor érkező sértett és felesége azonban megzavarták a vádlottat, aki ekkor távozott a helyszínről.

Az Esztergomi Járásbíróság a férfi letartóztatását az ügyészség indítványára 2020. június 16. napján rendelte el, melyet az ítélet kihirdetését követően fenntartott.
Az ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság a mai napon tartott előkészítő ülésen a férfit 4 év fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte arra, hogy a sértettek meg nem térült kárát térítse meg, megállapította továbbá, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet kihirdetését követően az ügyészség indítványára a bíróság az elkövető letartóztatását fenntartotta. <

Az ítéletet, valamint a letartóztatást fenntartó végzést az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője mindkét határozattal szemben fellebbezést jelentett be.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék