Kategóriák: DorogHírekSport

Sorsdöntő mérkőzés helyszínváltozással

Csapatunk tartva idei jó formáját, Győrből ponttal távozott, s tovább javította a táblázaton elfoglalt pozícióját. Azonban változatlanul nagy versenyben van a másodosztályú tagságának meghosszabbításáért folytatott küzdelemben, amelynek egyik döntő fontosságú sarokköve a vasárnapi, Kazincbarcika ellen hazai mérkőzés. A vendégek is a kiesés elől menekülnek, ezért mindkét fél számára roppant fontos a találkozó kimenetele, amelyet a dorogi pálya használhatatlansága miatt Tatabányán, a Grosics Gyula stadionban, február 21-én 14 órai kezdettel rendeznek – Szabó Gyula cikke.

A dorogiak a győri vendégszereplés során is sikeresen folytatták az előző két fordulóban mutatott játékot és megérdemelten hozták haza az egyik pontot. A félidő felén egy remek letámadásból, Zuigéber Ákos átadását követően Kanalos Tony tolt egyet a labdán, majd hatalmas gólt ragasztott a 16-os bal oldali csücske közeléből a hosszú felső sarokba. A vendéglátók perceken belül egyenlítettek egy szöglet utáni fejessel, viszont a dorogiakat nem zökkentette ki a bekapott gól. A II. félidő nagyrészében a mieink akarata érvényesült és jószerével csak dorogi helyzetek alakultak ki. Közülük Mészáros Áron és Dlusztus András helyzetei voltak a legnagyobbak. Mindkét esetben ajtó-ablak ziccer adódott, azonban játékosaink közelről leadott lövései, ha nem is sokkal, de célt, pontosabban kaput tévesztettek. Két 11-es gyanús eset is történt. Előbb Szabó Lukas került földre a büntető területen belül, miután megkeverte a győri védelmet, majd Zuigéber járt hasonlóképpen. A játékvezető nem látott büntetőre okot és játékosaink sem reklamáltak. Ugyanakkor dícsérhető a taktikai fegyelem, ugyanis Zuigéber esetét követően nem álltak le a mieink és méltatlankodás helyett Mészáros Áron azonnal igyekezett megzavarni a győriek labdakihozatalát. Összességében akár a győzelmet is megszerezhettük volna, azonban így is óriási fegyvertény az ETO Parkban megszerzett pont. A Győr sorra és magabiztosan hozta a hazai mérkőzéseit, nem sok csapat tudott ponttal, pontokkal távozni az elmúlt egy év során. 

Mészáros Áront igyekeznek feltartóztatni a győri védők az ETO elleni találkozón (forrás: Nemzeti Sport)

A forduló rangadóján a Gyirmót megérdemelten győzte le a listavezető Debrecent 2-0-ra a Nagyerdei stadionban.  Ez volt a Loki legelső hazai botlása 11 megnyert otthoni meccset követően. A győri alakulat ezzel oda-vissza verte a hajdúságiakat, mégpedig kapott gól nélkül. Nevében régi nagy rangadókat idézett a Haladás-Vasas összecsapás, amely gólnélküli pontosztozkodást hozott. A Debrecen legyőzését követően lendületben maradt Szolnok Siófokon nyert 1:0 arányban. A Nyíregyháza biztosan tartotta otthon mindhárom pontot, miután 2-0-ra verte a sereghajtó DEAC csapatát. Hasonlóan alakult a Csákvár-Kaposvár találkozó is, amelyet a csákvári pálya viszonyai miatt a Pancho Arénában rendeztek. A Fejér megyei alakulat meggyőző játékkal hozta a meccset úgy, hogy még az első félidő végétől emberhátrányba is került egy kiállítás miatt. 2-0-ás vezetését azonban ezzel együtt is biztosan megtartotta. Pontosztozkodás született Békéscsabán a Pécs vendégeskedését követően. A viharsarki gárda ugyan vezetett, de a baranyaiak hamar rendezték soraikat és egyenlítettek. A meccset két egykori játékosunk tette emlékezetessé. Pécsi oldalon Grabant Bence, aki a vendégek gólját szerezte, míg a hazaiak részéről Paudits Patrik a kiállítás sorsára jutott, miután kézzel ért egy csabai támadás során történt beadásba, s mivel volt korábban már egy sárgája, megmozdulásáért újabbat kapott, amellyel automatikusan a pirosat is kiérdemelte. Pontot rabolt a Szeged a Budaörs vendégeként egy kiharcolt 1-1-es döntetlennel. Két mérkőzés is elmaradt a vendéglátók kérésére, így a Kazincbarcika-Soroksár, valamint a Szentlőrinc-Ajka találkozókat későbbi időpontban pótolják. Csapatunk újabb egy hellyel lépett feljebb a tabállán és úgy áll a 15. helyen jelenleg, hogy pontban beérte a 14. helyen posztoló Szentlőrincet, igaz, a baranyai együttes egy meccsel kevesebbet játszott. 5 pontra olvadt a listavezető Debrecen eddigi magabiztos és semmitől sem veszélyeztetett hatalmas előnye a bennüket üldöző Vasassal szemben és 6 pontnyira a 3. helyezett Gyirmót előtt. 

Az egyenlítő gólt szerző Paudits Patrikot köszöntik a társak a majdnem napra pontosan két évvel ezelőtti Barcika elleni legutóbbi hazai meccsen.

Nagyon fontos, mondhatni sorsdöntő meccsre kerül sor vasárnap a Kazincbarcika ellen. Vendégeink elhalasztották legutóbbi bajnokijukat, amelyet majd március 10-én pótolnak. Előtte a kupában léptek pályára, ahol az MTK búcsúztatta őket 4-1-es vereséggel. Jelenleg négy pont előnnyel előzzük meg a borsodi csapatot, így egy esetleges győzelemmel hatalmas lépést tehetnék a bentmaradásért folytatott küzdelem sikeréért. Éppen ezért a barcikaiak sem igen hibázhatnak, hiszen komoly hátrányba kerülhetnének. Valójában mindkét csapatnak csak a győzelem jelenthet igazi örömet, viszont még egy döntetlen is a dorogiaknak kevésbé volna kudarc, mint ellenfelének. Átérezve a meccs jelentősségét, remélhetően csapatunk legalább olyan játékra lesz képes, mint az előző három fordulóban tapasztalható volt. A Barcika nem tartozik a számunkra könnyen legyőzhető ellenfelek közé. Odahaza mindössze egyetlen egyszer, mindját a legelső dorogi mérkőzés alkalmán tudtunk nyerni, még 1977 augusztusában. A borsodiak meglehetősen jól szerepeltek ellenük a korábbiakban. A két csapat legutóbb tavaly augusztus 26-án, Kazincbarcikán találkozott egymással és 1-1-es döntetlen született, ahol Lénárth Tomás góljával a mieink vezettek. Dorogon utoljára 2019. február 24-én mérkőztek meg és a Barcika 2-1-es győzelmével mindhárom pontot elvitte.

A két csapat egymás elleni mérlege: 10 mérkőzésből 3 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség; 14:14-es gólarány született.

Hazai mérlegünk: 4 meccsből 1 győzelem, 3 vereség; 3:5-ös gólaránnyal. 

A borsodi legénység három egymást követő mérkőzésen nyert a Dorog vendégeként, amely intő jel. Bár ezúttal is a Dorog a vendéglátó, azonban a pályánk olyan állapotba került a múlt heti kupameccset követően, hogy játékra, különösen másodosztályú bajnokira alkalmatlan. Ezért a mérkőzést áttették Tatabányára. A Buzánszky stadionban tíz nap leforgása alatt három tétmérkőzés is lebonyolításra kerül, amely halmozottan megterhelte a játékteret a téli időjárás közepette. A Nyíregyháza elleni bajnoki napján szinte folyamatosan esőzött, majd három napra rá a Ferencváros ellen már hótakaró és további eső nehezítette a körülményeket. A kupameccs végére a laza talaj teljes sártengerré dagadt, az elmúlt napokban érkezett kemény fagy pedig végleg megpecsételte a pálya sorsát. Ugyan egy hónap múlva kezdődnének a pályafelújítási munkálatok, de nagyon úgy fest, hogy idő előtt befejeződnek a mérkőzések Dorogon. A hétvégi forduló egészen biztosan immár semleges pályán történik. Sajnos a környezetváltás nem kedvez csapatunknak, ugyanis a Grosics stadionban lejátszott közlemúltbeli bajnokikat sorra elvesztettük a Budaörs vendégeként. Utoljára még 2017 augusztusában egy 2-2-es döntetlen jelentette az egyetlen pontszerzést Tatabányán, három vereséggel szemben. Legutolsó sikeres meccsünket a megyeszékhelyen 2016 őszén a Magyar Kupa-sorozatban a Tatabánya elleni 3-0-ás győzelmünk jelentette. A Kazincbarcikának szebb emlékei vannak. A Budaörs ellen egy 3-1-es vereség mellett kétszer győztek az elmúlt évek során Tatabányán, mint ahogy a legutóbbi vizitálásuk alkalmán is, 2019 májusában, amikor 2-1-re nyertek. Bízunk benne, hogy Buzánszky Jenő mellett az Aranycsapat másik dorogi tagja, Grosics Gyula neve ezúttal szerencsét hoz nekünk, bár a siker elsősorban csapatunk hozzáállásán, küzdőszellemén, helyzetkihasználásán és elszántságán múlik majd.

Szabó Gyula