Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Szívszorító történet egy nyergesújfalui család megsegítéséről

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy a Katasztrófavédelem című magazin februári számában egy szívszorító történetet írt egy 2020. december 31-ei nyergesújfalui esetről. A történet szerint egy nyergesújfalui családi házból szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő bejelentés érkezett. A helyszínre a nyergesújfalui katasztrófavédelmi őrs „B” szolgálati csoportja érkezett ki. A vonulás megváltoztatta a család és a tűzoltók életét is.

Varga Mihály Sebestyén írása:

A tűzoltók a kiérkezéskor egy nehéz körülmények közt élő nagycsaládot (két szülő, öt gyermek) találtak a kétszintes ingatlanban. A hibásan bekötött fűtésnek és az egyik emeleti helyiségben üzemeltetett aggregátornak köszönhetően többen is rosszullétre panaszkodtak a házban. A tűzoltók magas szén-monoxid koncentrációt mértek a helyszínen. Az egység az épület átszellőztetése után az aggregátort eltávolította az épületből és visszavonult a laktanyába. Jónás József tűzoltó őrnagy, az őrs parancsnoka a visszatért csoportot az étkezőben találta. A tűzoltók a szokottnál nagyobb csendben ültek az asztaloknál, így rákérdezett ennek okára. A B csoport tagjai elmesélték, hogy az iménti vonulás helyszínén mit tapasztaltak: a gyermekek mezítláb voltak, a ház fűtése rossz, egyenesen életveszélyes állapotban volt, az összkép mély nyomot hagyott bennük. Eldöntötték, hogy segítenek.

A csoport egyébként nem először fogott össze a rászorulók megsegítésében. 2017-ben az állomány húsz nehéz helyzetben élő család részére szervezett gyűjtést. A tűzoltók akkor személyesen vitték ki a tartós élelmiszerekből álló felajánlásokat a családokhoz.

Az elhatározást gyors tettek követték. Jónás József tű. őrgy. a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felajánlásán keresztül egy üstérzékelőt és öt ágyat szerzett a családnak, a házban található régi, rossz állapotú bútorok helyére. A tűzoltók közül volt, aki pénzzel, volt, aki adománnyal járult hozzá a család megsegítéséhez. Egy nagy kaloda tűzifát is felajánlottak és kiszállítottak a családnak. Nagy problémát jelentett a kandallók vascsöveinek rossz állapota, ezért az őrs parancsnoka felkereste a helyi vaskereskedést. Az üzlet vezetője a tűzoltók történetét hallva ingyen felajánlotta a hiányzó elemet. Az önkormányzat ágyneműk beszerzését és a régi ágyak elszállítását vállalta. A tűzoltók közül volt, aki fizetéséből új cipők vásárlását ajánlotta fel a gyerekek részére. Egy másik felajánlásból új kandalló érkezett a házba.

Jónás József a gyűjtésről elmondta: – jó érzés egy ilyen összefogás részévé válni, nagyon büszke vagyok az állományra. A család, a rossz körülmények közt is meghittséget sugárzott. Az egyik kislányról kiderült, hogy nagyon szeret iskolába járni, mi több, kitűnő tanuló. A gyűjtés az állomány összetartó erejét épp úgy erősíti, mint az összefogás mérete az egész város közösségét. Örülünk, hogy a tűzoltók tenni vágyása másokra is átragadt, mások is meglátták, hogy segíteni mindig jó.

Legféltettebb kincsünk. A kislánynak a történelem tankönyve az. Pedig az élete is egy hajszálon múlott. Szerencsére a tűzoltók jöttek, láttak és visszatértek.

Az eredeti cikk a Katasztrófavédelem című magazin februári számában olvasható a 26. oldalon!

Fotók: Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy