Gyerekkori barátjukat lopták meg

Az Esztergomi Járásbíróság nem jogerősen, összesen mintegy öt és fél év börtönbüntetésre ítélte azokat a férfiakat, akik gyerekkori barátjuktól loptak Nyergesújfaluban.

A vádirat szerint a két vádlott barátok, az egyikük gyerekkora óta ismerte sértettet, akinek a nyergesújfalui lakásában többször is jártak, ennek során megtudták a sértett munkabeosztását, hogy mikor nem tartózkodik otthon. A két férfi 2019. augusztus 21. napján 6 óra 30 perc és 10 óra között a lakásnál megjelentek, a lakásba egyikük behatolt úgy, hogy a bejárati ajtónak több alkalommal nekiment, amelytől az bedőlt. Ezt ez a férfi 151.709 Ft. értékben vitt ki a lakásból játékkonzolt, valamint különféle játékokat, továbbá egy 33.900 Ft. értékű női karórát. A tolvaj cselekményét a társa a lépcsőházban figyeléssel biztosította. Az elkövetők a játékkonzolt és tartozékait, valamint a játékokat kipróbálás és későbbi megvásárlás lehetőségével ismerősükhöz vitték, aki nem tudott azok lopott voltáról.

A nyomozó hatóság a karóra kivételével a lopott tárgyakat lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

A lakásba behatoló férfival szemben az ügyészség hamis vád bűntette miatt is vádiratot nyújtott be, mert a férfi 2019. augusztus 21-én az őt kihallgató rendőrtisztnek azt állította valótlanul, hogy a lopást egy olyan barátja javaslatára és vele együtt követte el úgy, hogy ez a néven nevezett barátja volt az, aki az ajtót bedöntötte a vállával, majd a lakásba behatolt. A nyomozó figyelemfelhívását követően a kihallgatott férfi feltárta, hogy barátját gyanúba keverő állításai valótlanok.

A bíróság a két ügyet az ügyészség indítványára egyesítette.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság a lakásba behatoló, különös visszaesőnek minősülő férfit halmazati büntetésül 3 év 5 hó börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 16.950 forint vagyonelkobzásra, a figyeléssel a lopást segítő társát 2 év 2 hó börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 16.950 forint vagyonelkobzásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a kihirdetéskor jelenlévő vádlott és a védők fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék