Két hazai bajnoki és egy kupameccs után, idén először idegenben

Két hazai bajnoki és egy kupameccs után, idén először idegenben

Dorog, Hírek, Sport Comments Off 24

A hétközi Ferencváros elleni Magyar Kupa legjobb 16-közé jutásért lejátszott mérkőzést követően, vasárnap újra a bajnokságé a főszerep. A szezont reményteljesen kezdő dorogiak először mozdulnak ki saját otthonukból, mégpedig egy moderált távolságú túra erejéig. Az úti cél Győr, ahol a házigazda Győri ETO vendégeként lép pályára csapatunk február 14-én, 14 órai kezdettel – Szabó Gyula cikke.

A dorogiak előbb február 7-én hazai pályán 1:0 arányban legyőzték a stabil középmezőnyben tanyázó, jó erőkből álló Nyíregyháza együttesét. Ezzel remek idei rajtot véve, második bajnokijukat is megnyerték. Ezúttal is egységes, elszánt csapatszellem jellemezte a piros-feketék játékfelfogását. A mérkőzés nagyrészében a dorogiak akarata érvényesült. A második játékrészben egyre nagyobb fölénybe kerültek és végül a hajrá perceihez közeledve Dlusztus András góljával kiharcolták a nagyon fontos három pontot úgy, hogy a vendégeknek gyakorlatilag nem volt számottevő helyzetük. Mindenki kitett magáért, viszont Papp Máté, Lénárth Tomás és Zuigéber Ákos külön is kiemelkedtek a mezőnyből. Utóbbi előtt nyílt több gólszerzési lehetőség is és igen aktívan, hasznosan szerepelt a támadások szövésében.

Szabó Lukas küzd a labdáért a múlt heti Nyíregyháza elleni mérkőzésen (forrás: Nemzeti Sport)

A bajnoki forduló egyik legnagyobb meglepetésének a Szolnok hazai 2-1-es sikere bizonyult a listavezetővel szemben, amellyel a Debrecen most szenvedte el második vereségét a bajnokságban. Javított az előző fordulóban remizett Pécs, amely hazai pályán biztosan verte a Kazincbarcikát. A mecsekiek már három góllal mentek, amikor feléledt a borsodi alakulat és feljött 3-2-re, viszont az újabb hazai gól bebiztosította a pécsiek 4-2-es győzelmét. Lendületesen kezdett a Vasas otthon a Szentlőrinc ellen, s végül simán nyert 3:0 arányban, ráadásul a második félidő derekán a vendégek kiállítás miatt meg is fogyatkoztak. Nagy zakóba futott bele saját pályáján a sereghajtó DEAC, miután a Siófok elemében volt és 5-1-re verte az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő hajdúságiakat. Kevesen múlott a Csákvár győzelme Ajkán, de a végén a hazaiaknak sikerült legalább az egyik pontot megmenteni a 2-2-es döntetlennel zárult találkozón. Kaposváron is pontosztozkodás történt a somogyiak és a vendég Békéscsaba között, ahol 1-1-re végződött az összecsapás. A felsőházi rangadón a Gyirmót biztosan verte 2-0-ra Budaörsöt, míg Szegeden vesztett pozíciót követően fordított a Haladás és nyert 2-1-re. Csapatunk a győzelmével végre ellépett a kiesőhelyről, s mindjárt két helyet ugrott felfelé, s immár a még bentmaradó helyen álló Szegedet is megelőzve, a 16. helyen várja a folytatást. 

A csapatok harca egymás ellen és az elemekkel egyaránt. Ez jellemezte a szerdai kupa-küzdelmet a Ferencváros ellen. Az ellenfél kapuja előtt Vigh Ádám került a földre a vendég védők gyűrújében (forrás: Fradi.hu)

Szerdán kupa-fordulón szerepeltek a dorogiak, ahol az NB I éllovasát, a Ferencvárost fogadták a legjobb 16-közé jutásért. A találkozót megelőző napok havazása, majd az azt követő esőzés miatt meglehetősen nehéz pálya várta a feleket. Ugyan a hótól szépen megtisztították a játékteret, de a viszonylag enyhe idő miatt alaposan átázott talaj nagyon fellazult, amely a mérkőzés során pedig sártengerré változott. Az irreális viszonyok mindkét felet hasonló próbatétel elé állították, azonban a csapatok mindvégig becsülettel küzdöttek. Ugyan a Fradi 2-1-re nyerve továbbjutott, azonban cseppet sem könnyen gyűrték le a hazaiakat. Dorogi szemszögből mindkét vendég gól szerencsétlen körülmények között született. Az első találat előtt Tulipán Ákos remekül hárított egy lövést, de a testéről felperdült labda éppen a berrobbanó támadónak adott gólpasszt, amelyet könnyedén a kapuba fejelt, míg a második pedig Nagyházi Dávid öngólja lévén esett. A mieink megtettek mindent a szépítésért, amely egy büntetőt követően Girsik Áron által sikerült is, s a végén még egyenlítési esélye is volt a dorogiaknak. Méltó ellenfele tudott lenne csapatunk a nagynevű ellenfelének és nem utolsó szempontként, mindkét fél meglehetősen sportszerűen vetette magát a küzdelmekben és Vigh Ádám kisebb húzódását leszámítva, sérülésmentesen zárult a mérkőzés.

Valamennyi NB I-es csapat továbbjutott ebből a körből is. A Budafok szállította a gólrekordot, miután Dunavarsányban 11:0 arányban diadalmaskodtak a három osztállyal lentebb szereplő vendéglátói felett. Az NB II-es csapatok viszont alaposan megfogyatkoztak, mindössze a Debreceni VSC, a Haladás és a Siófok maradt talpon a következő körre. A Szolnokot az Újpest búcsúztatta 2-0-ás győzelmével, a Soroksárt a Kisvárda 2-1-es sikerével, s ugyancsak 2-1-re nyert a Videoton a Vasas vendégeként, valamint a Mezőkövesd is Ajkán. 3:2 arányban maradt alul a Csákvár a Pakssal szemben, míg a Kazincbarcika 4-1-re kapott ki az MTK csapatától. A Pécs a Haladással szemben búcsúzott hazai pályán 1:0 arányban, míg a DEAC városi rangadón az egyetemi pályán veszített a Loki ellen 2-1-re. A negatív szenzációt a Kaposvár szolgáltatta. Nem csak kiesett a harmadvonalbeli Tállyával szemben, de öt gólt kapott. Ráadásul a félidőben még a somogyi legénység vezetett 2-0-ra és onnan fordított ellenfele 5-3-ra. A megye becsületét a Siófok igyekezett valamelyest menteni, amely a Taksony vendégeként nyert 4-1-re.

Legutóbbi győri meccsünkön az ETO ellen (forrás: eto.hu)

A hétvégi bajnokira egészséges önbizalommal utazhat a csapatunk Győrbe, bár idén az eddigi bajnokik közül ez ígérkezik a legnehezebbnek. Jelenleg a 9. helyet elfoglaló kisalföldiek ugyan nagy küzdelemben minimális 1-0-ás vereséget szenvedtek Soroksáron, viszont az idény első meccsén biztosan verték a mezőny kiemelkedően szereplő gárdáját, a Pécset, amely azt megelőzően mindössze három legyőzőre akadt és utolsó veresége is még szeptemberben, a listavezető Loki vendégeként született. Onnantól kezdve szárnyalt a 2. helyre felkapaszkodott baranyai csapat, de a Győrnek sikerült elkapnia őket. A házigazda meglehetősen kiszámíthatlan, azonban otthonában bárkit képes legyűrni. Több rutinos, az NB I-et is megjárt játékossal rendelkeznek, akik közül különösen a gólérzékeny Priskin Tamás semlegesítésén sok múlhat. A dorogiaknak feltétlen meg kellene becsülniük mostani pozíciójukat és élni azzal a lehetőséggel, hogy jelenleg a saját kezükben van a sorsuk. Minden egyes szerzett pont nagyon sokat jelent, a győri vendégszereplés pedig azért is kitüntetett jelentősséggel bír, mert számunkra egy esetleges sikeres eredmény esetén a mögöttünk állókkal szemben lélektani előnyből várhatnánk a következő sorsdöntő hazai mérkőzésünket. Amennyiben csapatunk képes megismételni az előző két fordulóban mutatott teljesítményét, úgy bizakodva tekinthetünk a győri mérkőzés elé. Ami bizonyos fokig további felhajtó erőt adhat, hogy az utóbbi időszakban meglehetősen jól jöttünk ki a győriek elleni találkozókból és a közelmúlt évei során nem csak veretlenek tudtunk maradni velük szemben, de a mérkőzéseink nagyobb részét meg is nyertük. Legutóbb tavaly augusztus 23-án, odahaza győztük le őket Papp Máté és Vigh Ádám góljaival 2:0 arányban, míg a legutolsó győri vendégszereplésünk alkalmán, 2019. április 28-án pedig úgy végződött 1-1-es döntetlenre a találkozó, hogy mi vezettünk.

Ez lesz a két csapat 52. egymás elleni tétmérkőzése. Az eddigi 51 találkozón 19 dorogi győzelem, 14 döntetlen és 18 vereség; 82:77-es gólaránnyal született.

Idegenbeli mérlegünk: 23 mérkőzésen 7 győzelem, 6 döntetlen, 11 vereség; 34:39-es gólaránnyal.

Tekintve, hogy számos kupamérkőzést is tartalmaz az örök mérleg és a kupameccsek jórészénél a győriek legalább egy osztállyal feljebb szerepeltek, így érdemes lebontani csak a bajnoki találkozókra is a mérlegünket. Ezáltal a bajnoki mérkőzések tekintetében eddig 43 meccset játszottak, amely 17 dorogi győzelmet, 14 döntetlent és 13 vereséget hozott, 72:64-es gólaránnyal.

Szabó Gyula

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top