Négyen sérültek meg a szabálytalan előzés közben

Vádiratot nyújtottak be azzal a férfival szemben, aki Dorog határában a közúti közlekedési szabályok többszörös megsértésével végrehajtott előzés közben egy másik gépkocsinak nekiütközött, a balesetben négyen sérültek meg.

A vádirat szerint a férfi 2019. március 16-án személygépkocsit vezetett a 10-es számú főúton, Tokodaltáró felől Dorog irányába, a gépkocsiban még négyen utaztak.

A sofőr utolérte a több járműből álló kocsisort, amelynek előzésébe kezdett olyan útszakaszon, ahol az tilos. Az elkövető a járműforgalom elől elzárt területre hajtott, az adott útszakaszra megengedett 90 km/óra sebesség helyett, 130 km/óra sebességgel haladt.

A záróvonal átlépésével végrehajtott előzés során a sofőr késedelmesen észlelte, hogy az előzéshez igénybe vett, a haladási iránya szerinti bal oldali forgalmi sávban szabályosan, mintegy 50 km/óra sebességgel közeledik felé egy személygépkocsi. A vádlott fékezett, és a járművét jobbra kormányozta, azonban sávjába visszatérni nem tudott. A szembejövő vétlen sofőr az ütközés elhárítása érdekében jobbra kormányzott, azonban a gépkocsija bal oldali elülső részével nekiütközött a vádlott által vezetett személygépkocsi bal oldali elülső részének. Az ütközés hatására a vétlen személygépkocsi az útpadkára sodródott, a szalagkorlátnak ütközött. A gondatlan sofőr által vezetett személygépkocsi lesodródott az úttestről, és egy fának ütközött.

A balesetben a vétlen sofőr nyolc napon túl gyógyuló bordatörést, gyermekkorú utasa, valamint a gondatlan sofőr két utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek el.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a gondatlan sofőrrel szemben az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést, valamint járművezetéstől eltiltást szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó