Kategóriák: Hírek

Jön a védettséget igazoló okmány, indul a konzultáció

A február 11-ei Kormányinfón a védettséget igazoló okmányról és a nemzeti konzultációról is szó esett.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült a járvány második hullámát megfékezni. Azonban az adatok mostanság nem mutatnak csökkenést, sőt a brit vírusmutáns Magyarországon is terjed, ezért több fertőzésre kell számítani, viszont ma átlépjük a 300 ezres oltási számot, ami jó hír.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy jövő héten ötszázezer kínai vakcina érkezik, amivel már több mint harmincmillió embert oltottak be a világon. Ha a kínai vakcinát engedélyezik, és megvizsgálják az oltóanyagot, akkor lehet majd használni azt is.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam. Ilyet az kaphat, aki megkapja a második oltást is. De azok is védettnek minősülnek, akik a koronavírusból felgyógyultak, így ők is megkapják az okmányt. Itt viszont az érvényesség ideje az első negatív PCR-teszt időpontja lesz, vagy pedig az első pozitív tesztet követő 10. nap. Mindemellett egy harmadik lehetőség is lesz: akiknek a laborban igazoltak ki tudják mutatni, hogy antitest van a vérükben, azok is kaphat okmányt négy hónapra, azonban ebben az esetben fizetni kell az okmányért.

Az élet újraindításáról jövő héten indul az online konzultáció, amely a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz majd elérhető – mondta Szentkirályi Alexandra. Gulyás Gergely pedig egy kérdésre azt mondta, hogy a korlátozások feloldása az esetszámoktól és a nemzeti konzultáció eredményétől függ majd.

Forrás: Kormányinfó / origo.hu

Megosztás