Esztergomi ATM-ből vették fel a mosott pénzt

Pénzmosás és közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt nyújtottak be vádiratot két szlovák állampolgárral szemben. Az egyikük hamis személyi igazolvánnyal nyitott bankszámlát, a másik elkövető csalásból származó és számlára érkezett pénzt vette fel Esztergomban.

A NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda feljelentése alapján indult ügyben benyújtott vádirat szerint a férfi vádlott egy hamisított szlovák személyi igazolvánnyal, magát az igazolványban feltüntetett személynek adta ki és 2018. április 12-én ily módon bankszámla-szerződést kötött egy esztergomi bankfiókban. Ismeretlen személy 2018. május 2-át megelőzően egy cseh gazdasági társaságot megtévesztett, azt állította valótlanul, hogy az általa képviselt olasz cég számlaszáma megváltozott. Az ismeretlen személy e-mail üzenetben az esztergomi bankfiókban nyitott bankszámlát adta meg a cseh cégnek, és azt kérte, hogy egy meghatározott áruszállítás ellenértékét az általa megjelölt új számlaszámra utalják.

A cseh cég  2018. május 2-án 11.897 eurót (3.646.706,- forint) utalt el egy brókercégen keresztül az esztergomi bankszámlára abban a téves feltevésben, hogy az az olasz cég bankszámlája.

Ezután a férfi vádlott az esztergomi bankszámlához tartozó bankkártyát átadta bűntársának, a nőnek, aki 2018. május 2-án és 3-án több részletben, összesen 1.000.000 forintot vett fel a számláról ATM-en keresztül Esztergomban.

A bankszámlára utalt és készpénzben fel nem vett további összeget a Komárom-Esztergom Megyei Főkapitányság lefoglalta.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy mindkét elkövetővel szemben az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, valamint a nővel szemben 1.000.000 Ft. vagyonelkobzást szabjon ki

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség