Repülős klub alakult térségünkben

Néhány hónapja alakult meg a Kánya Repülő Klub, melyet Esztergom-Kertvárosban jegyeztek be. Süttő Péterrel, a klub alelnökével a tevékenységükről beszélgettünk.

– Milyen céllal és mikor alakult meg a klub?

– Egyesületünk, a Kánya Repülő Klub, 2020 december elsején azzal a céllal alakult meg, hogy a repülés szerelmeseinek lehetőséget adjon ennek a csodálatos sportnak a gyakorlásához. Két apropója is volt a név választásnak. A vörös kánya az egyik legszebben repülő ragadozó madarunk. Ugyanakkor idősebb Rubik Ernő által 1944-ben tervezett Kánya r 18 vontató és futár repülőgépét itt gyártották Esztergomban.

– Pilótáik milyen kategóriájú gépeket használnak?

A Kánya Repülő Klub, kezdeti „szárnypróbálgatásait” a modellező pilóták és az ultrakönnyű kategóriába sorolt repülők pilótáival indítja. Örömmel fogadjuk azonban a vitorlázó, sportrepülők sikló, vagy ejtőernyősök jelentkezését is. Tagjaink között jelenleg megtalálható a huszonévestől, egészen a hetvenes éveinek végét élő tapasztalt pilóta is.

– Milyen jövőbeni terveik vannak?

– Rengeteg tervünk, elképzelésünk van, amit szeretnénk megvalósítani. Reményeink szerint a tervek valósággá válhatnak, hiszen már az első lépéseknél is nagy az érdeklődés egyesületünk iránt. A Covid-19 vírushullámának enyhülését várjuk. Már idén szeretnénk modellező találkozókat szervezni. Terveink között szerepel a repülős élet népszerűsítése a környék iskoláinak, diákjainak bevonásával. Természetesen komoly szervezést igényel, de szeretnénk repülőnapokat létre hozni, melyhez támogatókat keresünk.

– Terveznek modell repülőteret kialakítani a térségben?

– 2020. június közepétől dolgozunk az esztergomi id. Rubik Ernő repülőtéren, tulajdonosának jóváhagyásával és támogatásával – a reptér területén megtalálható – modell repülőtér kialakításán. A repülés minden szakága komoly fejlődésen viszi át művelőit.

– Milyen előnyei vannak a repülőmodellezésnek?

– A repülőmodellezés kiválóan fejleszti a finommotorikát, a koncentráció készséget, precizitásra, fegyelemre nevel. A pilótaképzés alapjai a vitorlázó repüléssel kezdődnek. Az aerodinamika, az időjárási viszonyok kiismerése, a repülés alapjainak elsajátítása és még számtalan ismeretanyag vár azokra, akik csatlakoznak hozzánk.

– Legutóbb egy eltűnt nő keresésében vettek részt Esztergom-Kertvárosban, milyen további felkérések jöttek eddig?

– Időnként egyesületünk tagjainak sport tevékenysége átcsap komoly megbízások teljesítésébe. Előfordult már, hogy régészeti feltárást segítettünk a levegőből, de volt, hogy eltűnk fiatalt kellett megkeresnünk. Néhány nappal ezelőtt két pilótánk drónokkal részt vett a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat, valamint a rendőrség által szervezett és koordinált műveletében, melynek során egy 63 éves eltűnt hölgy felkutatása volt a feladatunk. A légi felderítés jóval gyorsabb, biztonságosabb és pontosabb a felűről belátható területeken, mint a földi felderítés. Sajnos nem volt fellelhető az eltűnt személy. Így nagy biztonsággal kizárható, hogy a keresés időszakában a hölgy nem volt ezeken a területeken. Talán furcsa lehet, de ez számunkra reményt arra, hogy innen útra kelve lehet, hogy biztonságos körülmények között van a keresett személy. Erőt és kitartást kívánunk a hölgy családjának!