Kategóriák: DorogHírekSport

Az év első bajnoki mérkőzése

Csapatunk vasárnap lép pályára ebben az évben először bajnoki mérkőzés jegyében, amely rögtön kiesési rangadó is egyben, ahol a sereghajtó debreceni egyetemi gárdát fogadják. A korlátozások változatlanok az egész országban, így továbbra is zártkapus meccsek leszek. A mondhatni sorsdöntő összecsapásra január 31-én, 13 órai kezdettel kerül sor a Buzánszky stadionban – Szabó Gyula cikke.

Az igen rövid téli felkészülést követően, kerek hét hét után folytatódik a labdarúgó NB II-es bajnokság tavaszi fordulója. Ez lesz a tavaszi harmadik, egyben a bajnokság 22. fordulója. A dorogiak mindjárt az új év első napjaiban megkezdték a felkészülést a január végi rajtra, s vele párhuzamban a keret végleges kialakulásán is dolgoztak a szakvezetők. Mindössze két kölcsön-játékosunk távozott, akiket anyaegyesületük rendelt vissza. Így Kovács Mátéra az MTK-ból, míg Illés Bencére a Haladásból már nem számíthatunk a továbbiakban. Mindkét játékos potenciális ellenfelünkké is válhat, hiszen játékosát az MTK kiutalta Kazincbarcikára, míg a szombathelyi alakulat is a vetélytársunk. A távozókkal párhuzamban viszont két visszatérőt köszönthetünk köreinkben, miután Borsos Vilmos Paksról és Szedlár Zoltán a Vasasból került újra Dorogra. Ezen felül további négy új igazolással igyekezett erősíteni a klub. Dorogon folytatja a Ferencváros egykori neveltje, majd játékosa, a védő Kárász Krisztián, aki közvetlenül Szegedről igazolt át hozzánk, továbbá a harmadosztály gólkirálya, Szabó Lukas a Lipót Pékség együttesétől, Kanalos Tony-Markos Kazincbarcikáról, valamint a debreceni Belényesi Csaba, szintén a védelem megerősítésére. Utóbbi játékos számára többszörösen is presztízsértékűnek ígérkezik a vasárnapi találkozó, hiszen mindjárt volt csapata ellen léphet pályára. A védő szerepelt a Lokiban is, valamint Kazincbarcikán, Dorogra viszont közvetlenül a DEAC csapatóból érkezett.

A bő háromhetes felkészülés során öt edzőmérkőzést is játszott a csapat. Elsőként az NB II-es csoporttársunk, a Soroksár otthonában fogadta a piros-feketéket. Éppen néhány héttel korábban az elmúlt év utolsó bajnokiján találkoztak, szintén a fővárosban. Az akkori 2:0 arányú vereséghez képest ezúttal némi javulás mutatkozott. A vendéglátók egy jól eltalált távoli lövéssel nyertek 1-0-ra, egy viszonylag kiegyenlített küzdelem közepette. Támadóink csak kapufával tudtak felelni. A következő körben az NB I-es Mezőkövesd vendégeként sima 4-0-ás vereség jött az első osztály masszív csapata ellen, majd egy újabb csoporttárs, a Kaposvár látta vendégül Székesfehérváron a dorogiakat. Egy fordulatos meccsen végül 3-2-re kikaptak a mieink, ezt követően újra Fehérváron, a Videoton II. csapatát valósággal kiütötték a dorogiak, miután 6-1-re nyertek. Végül a bajnoki főpróbán múlt vasárnap a tokod-üveggyári edzőközpontban a felvidéki Komárno ellen 2-2-es döntetlent játszotttak.

Az eredményekből messzemenő következtetéseket levonni nem lehet, márcsak azért sem, mert valamennyi találkozón minden hadrafogható játékos pályára lépett és a félidők valamennyi esetben teljes új sorral, illetve összetételben voltak játszva. Elsőszámú kapusunk, Mursits Roland sérüléssel bajlódik, így minden valószínűség szerint nem számíthatnak játékára, ugyanakkor örömteli, hogy sérvműtétje utáni hosszú lábadozását követően ifjú saját nevelésű támadónk, Barna Gergő már részt vett a teljes téli alapozáson és a mérkőzéseken is szóhoz jutott. Elképzelhető a mielőbbi bevetése tétmeccseken is.

A DEAC elleni őszi mérkőzés, közvetlenül a lefújás utáni pillanatokban

Az év nyitómérkőzése nem csak amolyan hatpontos találkozónak számít, hanem egyenesen élet-halál kérdés a feleknek. A debreceniek sokat erősödtek és minden bizonnyal ütőképesebb csapattal folytatják a szezont. Sikeres felkészülés után várják az éles bevetést, s a bajnoki főpróbán legyőzték a városi riválist, a listavezető Lokit. Az egykori kiváló debreceni labdarúgó és valogatott, Sándor Tamás dirigálja a csapatot, akik nagyon bizakodó a jövőt illetően. Az ősszel is inkább a rutintalanság számlájára volt írható gyengébb szereplésük és hogy végül az utolsó helyen tanyáznak, azonban komoly vereséget egyszer sem szenvedtek. Belefutottak ugyan kétszer 4-1-es vereségbe – a Vasas, majd a Debreceni VSC ellen – és egy ízben 3-0-ra kaptak ki Ajkán, ám legtöbbször csak nüanszokkal maradtak alul. Eddig mindig eldőltek valamilyen irányban a mérkőzései, egyszer sem játszottak még döntetlent. Egy sor vereség mellett négy alkalommal tudták győztesen elhegyni a pályát. Sikeresen verték a Nyíregyházát, a Soroksárt, a Győri ETO-t és a Szentlőrincet is.

Nem csak a pályán, de a kispadon is nagy presztízscsata várható, hiszen szakveztőnk, Balogh Pál éppen a debreceniek kedvéért hagyta el Dorogot a nyáron, majd a sorozatos sikertelenséget követően visszatért Dorogra. Az őszi szezon 3. fordulójában, augusztus 9-én Debrecenben a Dorog nyert 2-1-re, egy izgalmas, kiegyenlíett erők küzdelmét hozó mérkőzésen. Akkor még Balogh Pál vezetette a hajdúsági csapatot. Ezzel az eredménnyel ezúttal is maximálisan elégedettek lennénk, hiszen a győzelem létkérdés. Amelyik csapat jobban jön ki a párviadalból, annak további erőt és lendületet adhat a siker. Egy esetleges döntetlen egyik félnek sem jó, főleg a vendégeknek nem.

Ahogy a mondás is tartja, egyetlen út maradt előttünk, mégpedig a menekülés a győzelembe.

Szabó Gyula