Kategóriák: Hírek

Március elsejéig érvényben maradnak a korlátozások

A jelenlegi korlátozó szabályok 2021. március 1-jéig hatályban maradnak – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 28-án megtartott Kormányinfón.

A miniszter hozzátette, hogy az operatív törzs jelentése szerint sikerült kordában tartani a járványt, de az enyhítés jelenleg csak rontana a hazai helyzeten. Éppen ezért a kormány azt kérte az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Gulyás Gergely elmondta az is, hogy február végéig mintegy háromszázezer ember számára elegendő orosz vakcina érkezhet Magyarországra. Mindemellett a kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát engedélyeznek ideiglenesen, amivel már legalább egymillió embert beoltottak. Hozzátette, hogy jelenleg mintegy százezer ember lehet fertőzött Magyarországon, ha ez a szám csökken, vagy elegendő vakcina áll majd rendelkezésre, akkor dönthetnek a szabályok enyhítéséről. Ezt majd február második felében ismét értékelik.

A miniszter kiemelte azt is, hogy a vendéglátóhelyek számára felgyorsítják a bértámogatások kifizetését. Eddig mintegy 27 milliárd forintra nyújtottak be igényt, ami több mint százezer embernek jelent támogatást. Hozzátette azt is, hogy ha eljön az enyhítés ideje, akkor a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki először.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a legújabb kormányzati döntés értelmében 45 milliárd forint támogatást kapnak a falusi kisboltok. A céljuk pedig ezzel az, hogy a közszolgáltatások a falvakban is elérhetőek legyenek a lakosok számára. A pályázatot a Magyar Falu Program keretében hirdetik majd meg.

Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás