Az igazi hétalvó

Lieber Tamás „Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében a barlangi állatvilággal ismerkedhetünk meg.

A barlangok állatvilágát legtöbben a denevérrel azonosítják, holott a repülő emlősökön kívül a hazai barlangokat is számos élőlény keresi fel, ráadásul a denevérfajok közül viszonylag kevés érzi otthon magát a hideg, nyirkos, zárt föld alatti terekben.

A barlangot ideiglenesen vagy állandó lakhelyül használó élőlényeket három csoportba osztja a tudomány; az elsőbe a valódi barlanglakók, úgynevezett troglobiont élőlények tartoznak. Ők azok, akik életmódjukban teljesen alkalmazkodtak a számunkra rideg világhoz. Állandó sötétségben élnek, ezért nem fejlődött ki látószervük, vagy teljesen elcsökevényesedett. Kültakarójuk áttetsző, szaporodásuk és életciklusuk évszakoktól, napszakoktól független. Ide tartoznak például a barlangi ászkafélék, a Dél-Európában honos barlangi gőte, de az aggteleki vakrák is.

Pele

kép 1 / 1

A következő besorolásba a barlangkedvelők (troglophil) tartoznak. Ezek az állatok rendszeresen ingáznak a táplálékforrást jelentő felszín és a menedéket nyújtó barlang között. A csoport legismertebb emlős képviselői némely denevérfajok (pl. patkósorrúak, közönséges denevér), de ide sorolhatjuk többek között a nagy pelét, a nyestet, a barlangban megbújó rókát, de akár a medvét is. A gerinctelenek közül rengeteg pók- és rovarfaj keresi fel a védett üregeket.

A harmadik, barlangi vendégfajok (trogloxén) kategóriájába a véletlenül bekerülő – például árvizek által besodródó, ruházaton becipelt, vagy bezuhant – állatok tartoznak (pl. békák, különböző rovarok, erdei állatok).

A Doroggal szomszédos területen található és egyesületünk által gondozott Sátorkőpusztai-barlang is rengeteg élőlénynek nyújt oltalmat. A felső szinteken számos rovarfaj tanyázik az év minden szakában, de az alsó szakaszokon, 30 méteres mélységben is előfordulnak. Az emlősök közül a kis patkósorrú denevér körülbelül 15 egyede érzi itt otthon magát, ők gyakorlatilag a teljes barlangot belakták. Rajtuk kívül a nagy pele képez közepes, hozzávetőleg 10 egyedet számláló kolóniát.

Cikkem témájául is ezt a kedves kis mindenevőt választottam.

Korábban azt hittük, hogy a pele kizárólag a barlang bejárati szakaszát lakja, ám az elmúlt években több ízben is találkoztunk vele a bejárattól számított 30 méter mélyen fekvő nagyteremben is. Táplálékát magok, gyümölcsök és rovarok alkotják, de megfigyeltek már fészekrabló peléket is. E kedves kis állat, ha éhes, igazi „rosszcsonttá” válik. Ha kiszagolja, az élelmet, azt a barlangászok hátizsákjában is képes megkeresni. Ilyenkor tulajdonosa nem kis bánatára nem bíbelődik a zippzárral, hanem a legrövidebb utat választja, átrágja magát a zsák oldalán.

A nagy pele téli álmát októbertől áprilisig alussza, ez hét hónapot tesz ki. Ő tehát a valódi hétalvó. Számunkra újdonság volt, hogy első ízben 2012-ben találtunk harminc méter mélyen fekvő nagyterem agyagjába vackolódott, összegömbölyödött állatokat.

Lieber Tamás

A sorozathoz kapcsolódó további cikkek ide kattintva érhetők el!

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2021-01-23 08:16

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Személyi sérüléssel járó baleset történt Esztergomban

Április 21-én, szerdán 15 óra után egy személyautó ütközött össze egy robogóval Esztergomban, a Semmelweis…

2021-04-21

Szemét égett egy tokodi melléképületben

Április 20-án, kedden délelőtt szemét égett egy elhagyatott melléképületben Tokodon, a vasútállomás mellett. Varga Mihály…

2021-04-21

Pályázati pénzből vásárolt hangszert a táti fúvószenekar

Sikeresen bírálták el a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar azon pályázatát, amelyet tavaly ősszel a Bethlen…

2021-04-21

Erdőtűzoltó járműveket kaptak az önkéntesek

Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése korszerűsödik a közeljövőben. Köztük a tokodi egyesületé is. Áprilistól Budapesten…

2021-04-21

Vezetői engedély nélkül ittasan motorozott

Április 20-án, kedden késő este a rendőrök Esztergomban, a Damjanich utcában intézkedtek egy segédmotoros-kerékpárral közlekedő…

2021-04-21

Horgászvizsgára felkészítő videó

Horgászvizsgára felkészítő oktatóvideót tett közzé a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ). „Mint az ország bármely…

2021-04-21

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!