Testvére adatait diktálta be a rendőri intézkedés során

Pénzbüntetésre ítélhetik azt a férfit, aki egy rendőri intézkedés közben testvére adatait diktálta be, mert azt hitte, hogy ellene körözés van érvényben.

A közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfivel szemben, aki a testvére adatait diktálta be rendőri ellenőrzés közben, ezért a biztonsági öv használatának elmulasztása miatti szabályszegés miatt a testvérével szemben szabtak ki közigazgatási bírságot.

A vádirat szerint a rendőrjárőrök 2020. július 20-án az esti órákban Nyergesújfalun, a Kossuth Lajos úton egy személygépkocsit ellenőriztek, utasait igazoltatták. Az utasok az adataikat bediktálták, a járőrök azokat a központi lekérdező rendszeren keresztül ellenőrizték. Az egyik utas, az elkövető azt hitte, hogy egy korábbi eljárás során részére kiszabott és kifizetni elmulasztott pénzbüntetés miatt körözik, ezért saját adatai helyett testvére valós adatait diktálta be.

Mivel az elkövető nem használta a biztonsági övet, ezért emiatt 10.000 Ft közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrjárőr, amely a helyszínen jogerőssé vált, mivel a férfi a szabályszegés tényét nem vitatta.

Az ellenőrzést követő egy hét múlva a közigazgatási bírságot kiszabó rendőrjárőr a vádlott testvérével szemben intézkedett, eközben állapította meg, hogy a bírságolásra okot adó szabályszegést nem a megbírságolt személy követte el.

Az ügyészség a benyújtott vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó