Kategóriák: Hírek

Hogyan hatott a COVID-19 a használtautó-piacra?

A 2020 tavaszán megjelent koronavírus járvány a gazdaság számos szegmensére hatással volt, és senki sem tudhatta előre, az ő területét vajon hogyan fogja érinteni.

Azóta már látható, milyen hatásai voltak a helyzetnek rövidtávon, és mire lehet számítani a jövőben. Bár a vírus még mindig jelen van az életünkben, lassan látszik a fény az alagút végén a vakcináknak köszönhetően.

A járvány közvetett hatásai több ágazatot érintettek

A COVID-19 járványnak közvetve voltak hatásai olyan területekre is, amiket előzetesen nem gondoltunk volna érintettnek. Világos volt például, hogy a vendéglátóipart súlyosan érintik majd a korlátozások, de leállt például számos áruház bútorimportja is, mert a sofőröket nem merték kiküldeni a bizonytalan helyzetbe, vagy mert a gyárat zárták be a fertőzések elkerülése végett.

Az ember azt gondolná, hogy az autóipart nem annyira érdekli a pandémia, hiszen járműre szükség van még ilyen helyzetben is. A gyárak leállása azonban az új autók készítését is megtorpantotta, ennek eredményeképpen pedig előtérbe kerülhettek a használt autók – aki ugyanis okosan vásárol, és ellenőrzi a kiszemelt járművet a www.checkcardna.com oldalon, az így is biztos lehet abban, hogy jó autót vett.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy az adatok szerint a használtautó-piac alig-alig érezte meg a COVID-19 járványt. Közlekedési eszközre szükség van, és ha az új autók gyártása akadozik, azok is használtat vásárolnak, akik egyébként nem így tettek volna.

Jobban kell az autó, mint eddig

Egy másik magyarázata a jelenségnek, hogy a pandémia idején az is hajlik arra, hogy autóval közlekedjen, aki eddig nem tette. Hogy miért?

  • Nem szívesen ülnek fel az emberek tömegközlekedési eszközökre, ahol szorosan össze vannak zárva másokkal, mert félnek a fertőzéstől.
  • Bezártak a szórakozóhelyek, kerüljük a zsúfolt területeket, ezért inkább a városon kívül töltjük a szabadidőnket, hosszabb távokat teszünk meg.
  • Jó néhányan költöznek most ki a városokból, és a jövőben inkább ingáznak a munkahelyre, biztonságosabbnak és élhetőbbnek tűnik a vidék.
  • Bizonytalan helyzetben az emberek nem szívesen verik magukat hitelbe, márpedig új autót legtöbben hitelre vesznek, míg használtat sokan készpénzből.

Mindezen okokat figyelembevéve kézenfekvő, hogy sokan döntenek az autóvásárlás mellett, és használt autót venni lényegesen olcsóbb, mint újat.

Volt csökkenés, de nem jelentős mértékű

Mindemellett nyilvánvalóan a használtautó-piac is megérezte a pandémiát, és volt némi árcsökkenés, reagálva a visszaesett vásárlásokra, valamint arra a tényre, hogy a külföldi használtautók behozatala is nehézkesebbé vált a határok lezárása miatt.

Nálunk azonban nem zuhant be jelentősen a piac, minimális volt az árcsökkenés, köszönhetően annak, hogy voltak ugyan, akik inkább nem vásároltak, mert bizonytalan anyagi helyzetbe kerültek, de olyanok is, akik új autó vásárlása helyett választották a használtat.

A jövőre nézve a szakemberek arra számítanak, hogy a kereslet nagyon gyorsan el fogja érni a 2019-es szintet, már csak azért is, mert jelenleg sincs komoly csökkenésről eleve nincs szó.

Megosztás