Egyre többen horgásznak a megyénkben

Megyénkben tíz százalékkal több állami horgászjegyet adtak el 2020-ban az előző évhez képest – olvasható a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége közleményében.

2020-ban 18.822-en váltottak állami jegyet a megyében, melyből 2.616 volt a gyermekjegy. Ez 2019-re viszonyítva 10,7%-os emelkedést mutat. Dinamikusan nőtt a Duna területi jegyek eladása is, hisz 2019-ben 3901 db felnőtt éves, míg 2020-ban jelenleg 4338 db felnőtt éves bérlet került kiadásra. A KEMHESZ reményei szerint ez a növekedés a jó és eredményes horgászati lehetőségek miatt volt elsősorban és csak másodlagos ok a szörnyű vírushelyzet esetleges kedvező hatása a horgászsportra.

A megyei horgászszövetség kiemelt feladatának tartja a Dunán való gazdálkodást. A tavalyi évben kiugróan sokat telepítettek a megyei szakaszokon, amit bizonyítanak a számok is. 490 mázsa ponty, 8 mázsa csuka és 5 mázsa süllő került elsősorban a három Duna-ágba, valamint több tízezer ragadozó (süllő, csuka, balin) előnevelt ivadék formájában. 2021-ben folytatódik a kecsege telepítése is, amit több éve kezdtek el. Természetesen idén is szeretnék tartani a tavalyi mennyiségeket elsősorban pontyból és csukából.

A KEMHESZ módosított a szabályzaton, így már elmondható, hogy a Dunán gazdálkodó szövetségek szabályai főbb és fontosabb részeiben szinte teljesen megegyeznek. Elsősorban pedig a telelő ragadozók védelmében kijelöltek két kíméleti területet is (Sóderos, Neszmély).

A szövetség hozzáteszi, hogy sajnos idén is emelniük kell a felnőtt területi jegyárakon, de csak így tartható az a színvonal, amit a horgászaik elvárnak. 2021-ben 21.500 Ft lesz egy felnőtt éves Duna területi jegy, a gyerekjegyek nem változnak, amely teljesen szinkronban van a többi szövetség jegyáraival, valamint az ezért fogható mennyiség értékével. A halőrzés hatékonyabb lett: nincs olyan nap, amikor a halőrök nem ténykednének a parton. Ez pedig azt eredményezte, hogy a jeggyel rendelkező horgászok 2020-ban minden eddiginél több halat fogtak.

A KEMHESZ továbbá fontos feladatának tartja az utánpótlással való foglalkozást is. Több helyen jöttek létre szakkörök, ahol rendszeresen foglalkoznak a gyerekekkel. Horgásztáborok, versenyek, vetélkedők bizonyítják, hogy Ők a jövő zálogai. De kiemelten foglalkoznak a versenysporttal is. Idén is több versenyt szerveznek majd a Dunán és részt vesznek a MOHOSZ összes rendezvényén, öregbítve megyénk hírnevét.

Végezetül azt írták, hogy igen fontos feladataik közé tartozik a környezet- és természetvédelem. Ezért szoros az együttműködésük a hatóságokkal (Vízügy, Nemzeti Park, Kormányhivatal) és számtalan akciót szerveztek 2020-ban a pandémia ellenére is, ami a Duna és környezetének védelmét szolgálta.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2021-01-19 07:29

dorogimedence.hu

Leave a Comment

Recent Posts

Esztergomi szórakozóhely előtt verekedtek össze

Az Esztergomi Járásbíróság jogerős ítéletet hozott annak az öt férfinak az ügyében, akik egy esztergomi…

2021-02-26

Ebösszeírás kezdődik Dorogon

Dorog Város Önkormányzata 2021. március 1-től május 31. napjáig ebösszeírást végez a településen - írja…

2021-02-26

Madárodúkat kapnak a Dunakanyar óvodái

Százötven madárodút kapnak a Dunakanyar óvodái a Zöld Dunakanyar Program részeként - írja az Agrárminisztérium…

2021-02-26

Elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök

Február 26-án, pénteken reggel hosszas harangszóval emlékeztek meg Snell Györgyről az Esztergomi Bazilikában. Az Esztergom-Budapesti…

2021-02-26

Egy epöli polgárőr és egy nyergesújfalui asztalos munkáját is elismerték

Megyei kitüntetéseket adtak át február 25-én, csütörtökön délután Esztergomban a kereskedelmi és iparkamara székházában. A…

2021-02-26

Személyi sérüléssel járó baleset történt Esztergomban

Február 25-én, csütörtökön egy személyautó hátuljának ütközött egy tehergépkocsi Esztergomban, a Suzuki úton. Racsné Galambos…

2021-02-26

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!