A Hold-vízesés

Lieber Tamás „Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében Månafossennel, azaz a Hold-vízeséssel ismerkedhetünk meg.

Norvégia nemcsak a fjordok, de a vízesések hazája is. A csipkés magaslatokról, sziklaormokról, gleccserek fedte fennsíkokról megszámlálhatatlan zuhatag szakad a mélybe. Olyannyira jelentős ezek számát és méretét tekintetve ez az ország, hogy a világ 15 legmagasabb vízesése között több norvégiai látványosságot is számon tartanak. Az alábbiakban említett Månafossen nem tartozik ezek közé, ám országában a kilencedik helyen szerepel.

Månafossen

kép 1 / 1

A dél-norvégiai Stavangertől 68 km-re, a Rogaland megyei Gjesdal település szomszédságában található ez a zuhatag amit „Hold-vízesésnek” fordíthatunk. A 92 méteres magasságból induló zúgót a Månaåna folyó táplálja, maga a zuhatag egy viszonylag elszigetelt területen található. A turisták a közeli parkolóhelyről vághatnak neki a meredek, kapaszkodóláncokkal biztosított, körülbelül 250 méteres ösvénynek, amely kényelmes tempóban 20-25 percet vesz igénybe. A csapás a zuhataggal szemközti sziklateraszra vezet fel, ahonnan kiváló rálátás nyílik a hatalmas víztömeget mozgató folyóra és magára a vízesésre is. 2017 és 2018 nyarán is jártunk itt, s mindkét alkalommal igen bővizű időszakában láthattuk. Nem véletlen egybeesés ez, hiszen a magasabb térszíneken felhalmozódott hó ilyenkor, nyár elején indul intenzív olvadásnak.

A vízesések látványa mindenkit lenyűgöz, bennünket is majd egy órán át marasztalt. A víz irtózatos ereje ugyanakkor borzongással vegyes félelmet ébresztett még úgy is, hogy tisztes távolságból figyeltük, s hallgattuk a becsapódás mennydörgésszerű robaját. Fényképezőgépünkkel a legjobb rálátást kerestük, amit végül is a sziklaterasz egy kis kiszögellésén találtunk meg. Sajnos a felvétel készültekor – 2017-ben – szemerkélő esőben érkeztünk, így a napsütéses nyári napokon oly jellemző szivárványról le kellett mondanunk, de az élmény így is maradandó lett.

Lieber Tamás

A sorozathoz kapcsolódó további cikkek ide kattintva érhetők el!