Kategóriák: HírekKék hírek

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hajóalkatrészes csaló

Csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádemelése alapján az Esztergomi Járásbíróság büntetővégzésében jogerősen felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki az elkövetővel szemben.

A  vádirat alapján megállapított tényállás szerint a lábatlani sértett és a halásztelki vádlott egy zárt közösségi internetes oldalon ismerték meg egymást, hajó alkatrészek beszerzéséről állapodtak meg.

A vádlott 2019. március 14. napján az alkatrészekre vonatkozóan árajánlatot küldött a sértettnek, majd másnap személyesen is megjelent a sértettnél Lábatlanon. A vádlottnak nem állt szándékában az alkatrészek beszerzése, ezzel csupán megtévesztette a sértettet. Ekkor az alkatrészek előlegeként a sértett 40.000,- Ft készpénzt adott át a vádlottnak, majd 2019. március 19-én 200.000,- Ft-ot, 2019. április 5-én további 100.000,- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára, illetve további 100.000,- Ft készpénzt adott át a vádlottnak Budapesten.

Az előlegek átadását követően a vádlott azzal a valótlan ürüggyel, hogy a már megrendelt árut kifizette, azonban annak teljes vételárához további 100.000,- Ft-ra van szüksége, amelyet magánéleti nehézségei miatt nem tud megelőlegezni, újabb 100.000,- Ft-ot kért a sértettől, amelyet a sértett szintén Budapesten adott át neki a sértett.

A vádlott 2019. május 2-4. napja körüli időben egy jetski megvásárlása ürügyén 120.000,- Ft-ot kért kölcsön a sértettől, majd azzal hitegette a sértettet, hogy a pénzt visszafizeti, és egy 100.000,- Ft értékű hajócsavart is ajándékoz a sértettnek. A vádlott ezen valótlan állítása és ígéretei miatt tévedésben lévő sértett a vádlott által kért 120.000,- Ft-ot készpénzben átadta a vádlottnak Budapesten.

A fenti összegek átvételét követően a vádlott először azt állította a sértettnek, hogy megsérült, kórházba került, ezért az alkatrészek beszerzéséhez további időre van szüksége, majd arra hivatkozott, hogy késedelmesen rendelte meg az árut, illetve inkasszót bocsátottak ki a számlájára, de néhány napon belül mindent hiánytalanul beszerez. A vádlott valójában semmilyen intézkedést nem tett a hajó alkatrészek beszerzése iránt, ez eredetileg sem állt szándékában. A vádlottnak a cselekmény elkövetésének idején nem volt megélhetést biztosító jövedelme, a sértettől jogtalanul megszerzett pénzt a saját megélhetésére fordította.

A bűncselekménnyel okozott kár 660.000,- Ft, amely nem térült meg.

Az ügyészségnek a vádiratban írt indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, valamint kötelezte arra, hogy  a sértett kárát térítse meg.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség