Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hajóalkatrészes csaló

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hajóalkatrészes csaló

Hírek, Kék hírek Comments Off 25

Csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádemelése alapján az Esztergomi Járásbíróság büntetővégzésében jogerősen felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki az elkövetővel szemben.

A  vádirat alapján megállapított tényállás szerint a lábatlani sértett és a halásztelki vádlott egy zárt közösségi internetes oldalon ismerték meg egymást, hajó alkatrészek beszerzéséről állapodtak meg.

A vádlott 2019. március 14. napján az alkatrészekre vonatkozóan árajánlatot küldött a sértettnek, majd másnap személyesen is megjelent a sértettnél Lábatlanon. A vádlottnak nem állt szándékában az alkatrészek beszerzése, ezzel csupán megtévesztette a sértettet. Ekkor az alkatrészek előlegeként a sértett 40.000,- Ft készpénzt adott át a vádlottnak, majd 2019. március 19-én 200.000,- Ft-ot, 2019. április 5-én további 100.000,- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára, illetve további 100.000,- Ft készpénzt adott át a vádlottnak Budapesten.

Az előlegek átadását követően a vádlott azzal a valótlan ürüggyel, hogy a már megrendelt árut kifizette, azonban annak teljes vételárához további 100.000,- Ft-ra van szüksége, amelyet magánéleti nehézségei miatt nem tud megelőlegezni, újabb 100.000,- Ft-ot kért a sértettől, amelyet a sértett szintén Budapesten adott át neki a sértett.

A vádlott 2019. május 2-4. napja körüli időben egy jetski megvásárlása ürügyén 120.000,- Ft-ot kért kölcsön a sértettől, majd azzal hitegette a sértettet, hogy a pénzt visszafizeti, és egy 100.000,- Ft értékű hajócsavart is ajándékoz a sértettnek. A vádlott ezen valótlan állítása és ígéretei miatt tévedésben lévő sértett a vádlott által kért 120.000,- Ft-ot készpénzben átadta a vádlottnak Budapesten.

A fenti összegek átvételét követően a vádlott először azt állította a sértettnek, hogy megsérült, kórházba került, ezért az alkatrészek beszerzéséhez további időre van szüksége, majd arra hivatkozott, hogy késedelmesen rendelte meg az árut, illetve inkasszót bocsátottak ki a számlájára, de néhány napon belül mindent hiánytalanul beszerez. A vádlott valójában semmilyen intézkedést nem tett a hajó alkatrészek beszerzése iránt, ez eredetileg sem állt szándékában. A vádlottnak a cselekmény elkövetésének idején nem volt megélhetést biztosító jövedelme, a sértettől jogtalanul megszerzett pénzt a saját megélhetésére fordította.

A bűncselekménnyel okozott kár 660.000,- Ft, amely nem térült meg.

Az ügyészségnek a vádiratban írt indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, valamint kötelezte arra, hogy  a sértett kárát térítse meg.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top